Helyi közélet

2012.12.23. 18:00

Telefonos szakértő - 10 kérdés és 10 válasz a csontritkulásról

Olvasóink kérdésére legutóbb dr. Tamási László reumatológus, a Megyei Kórház Szent Ferenc Kórház telephelyének osztályvezető főorvosa válaszolt

Olvasóink kérdésére legutóbb dr. Tamási László reumatológus, a Megyei Kórház Szent Ferenc Kórház telephelyének osztályvezető főorvosa válaszoltHa csontritkulás vizsgálatra szeretnék jelentkezni hová mehetek, kell e beutaló?

Háziorvosi beutalóval menopauza, osteoporosis, vagy reumatológiai szakrendelésen kell jelentkezni vizsgálatra.

Milyen táplálékok bevitele segíti megelőzni a csontritkulást?

A tejtermékek. Napi 1 liter tej, vagy 10 dkg sajt1 g kalciumbevitelt jelent, ez nőknek a változás kora előtt elegendő. A napi ajánlott mennyiség gyermekkorban, terhesség és szoptatás alatt és a változó kor után 1500 mg, férfiaknak 1200 mg. Emellett az olajos magvak (mák, dió, mandula, mogyoró) tartalmaznak nagyobb mennyiségben kalciumot. A túlzott kalcium fogyasztást kerülni kell. A D vitamin a szervezetben elsősorban napfény hatására termelődik, táplálék formájában általában nem tudjuk pótolni. A máj, tőkehalmáj, a D vitaminnal dúsított margarin tartalmaz nagyobb mennyiséget. A vizsgálatok szerint a 60 év feletti lakosság harmada D vitamin hiányban szenved. Napi 400-800 egység bevitele szükséges.

Mit jelent a calcipenia?

Az egészségeshez képest csökkent csontmennyiséget jelen, de ez még nem éri el a csontritkulás mértékét. Ebben a stádiumban kalcium és D vitamin megfelelő biztosítása, és a napi 3-szor 40 perces séta, rendszeres testmozgás megelőzi a csontritkulás kialakulását. Két-három évente végzett csontdenzitometriás méréssel kell ellenőrizni a változást. ( A térdízületi panaszokat illetően utalok a korábbi szakértői ajánlásra.)

Melyek a csontritkulás kockázatai ?

Korai menopauza, kis testtömeg, a felmenőknél bekövetkezett csonttörés, korábban elszenvedett kis erőbehatásra kialakult törés, fokozott alkohol fogyasztás, dohányzás, kortikosteroid tartós szedése, endokrin betegségek, gyulladásos ízületi betegség.

79 éves nő vagyok, néhány hónapja combnyaktörés miatt operáltak, de már fiatalabb koromban csuklótörést szenvedtem. Lehet-e az ok csontritkulás?

A csuklótörés és az időskori combnyaktörés a csontritkulás típusos törésformája. Mindenképpen indokolt csontritkulás-vizsgálat.

Ca-oxalat vesekövem van, és hajlamos vagyok a kőképződésre. Szedhetek-e kalcium tablettát?

Elsősorban táplálékkal kell a megfelelő kalciumszükségletet biztosítani a szervezet számára. Fontos a bőséges folyadékfogyasztás. Lehetőség szerint olyan ásványvizet kell választani , amely magnéziumot tartalmaz. Kerülni kell az oxálsav tartalmú ételeket. Vesekövesség esetén ellenőrizni kell a vizelet kalciumürítését. Ha ez magas értéket mutat, akkor nem ajánlott a kalciumpótlás. Ha a kalciumürítés normális vagy alacsony, kalcium szedhető, elsősorban citrátsó formájában, mely a vesekőképződéssel szemben védő hatású. Ám rendszeres vizelet kalciumellenőrzés ekkor is szükséges.

Fáj a hátam, 50 éves vagyok, van-e csontritkulásom?

Nőknél a változás korában erre a lehetőségre is kell gondolni, bár leggyakrabban kopásos gerincelváltozás, lágyrészelváltozás a panasz forrása. Reumatológiai vizsgálat során fel kell mérni a csontritkulás kockázati tényezőit, a fizikális vizsgálat, röntgenfelvétel, csontsűrűségmérés és laboratóriumi vizsgálat alapján tudjuk a panaszok okát megállapítani.

A csontritkulás miatt javasolt egyik gyógyszerre allergiás tünet jelentkezett, ezért leállították. Jelenleg csak kalciumot és D vitamint szedek. Megfelelő e ez a kezelés?

Csontritkulásmérés, laboratóriumi vizsgálat szükséges. Amennyiben az értékek alapján kezelésre szükség van, több készítmény közül is lehet választani. Általában ritka az ilyen szerekre bekövetkező túlérzékenységi reakció.

Két hónapja sarokcsonttörésem volt, a bokám dagad és fájdalmas. Lehet, hogy csontritkulás miatt?

Ezek a panaszok még megfelelnek a törés utáni gyógyulásnak. A traumatológiai kontroll során a kezelőorvos a vizsgálat alapján dönt a további teendőkről. Megfelelő kalcium- és D vitamin bevitel segíti a csontosodást. Fizioterápiával esetén csökkenthető a duzzanat és a fájdalom.

Házi készítésű kaukázusi kefir (napi 3-4 dl) kedvezően hat-e a csontok kalciumtartalmára?

Törekedni kell a napi kalciumszükséglet táplálék formájában történő elfogyasztására. A kefir hasznos kalciumforrás (150 mg kalciumot tartalmaz 10 dkg).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában