Helyi közélet

2012.12.03. 17:06

Megmenekült a hernádvécsei kastély

Hernádvécse - A kastélyszálló nem csupán vállalkozás, hanem értékmegőrzés és munkahelyteremtés is.

Hernádvécse - A kastélyszálló nem csupán vállalkozás, hanem értékmegőrzés és munkahelyteremtés is.A dimbes-dombos táj, Kassa és Miskolc közelsége, a környék turisztikai és történelmi látnivalói, a csend és a jó levegő. Ezek miatt döntött úgy dr. Takács Tibor debreceni állatorvos 2006-ban, hogy megvásárolja a hernádvécsei Vécsey-Sardagna kastélyt. Ne gondoljon persze senki igazi kastélyra, az épület ugyanis akkor még jobban hasonlított egy lebontásra ítélt magtárépületre, mint úri lakra. Takács Tibor azonban nagyot gondolt, és elhatározta, Hernádvécsén egy 55 szobás, négycsillagos kastélyszállót építtet a meglévő épület átalakításával és felújításával, valamint új egységek építésével. A munkák 2007-ben el is kezdődtek, ma pedig két épület majdnem kész, a harmadik is 70 százalékos szerkezeti készültségben van.

– Már régen szerettem volna egy kastélyt vásárolni – meséli Takács Tibor, aki a debreceni Invet Holding Kft. ügyvezetője. –Több épületet is megnéztem Borsod megyében és a Nyírségben, de mivel alföldi ember vagyok, a dimbes-dombos táj tetszett meg nagyon. Először a sátai Fáy-kastélyt szerettem volna megvásárolni, de azt nem sikerült. Ezért döntöttem végül, több év után, a hernádvécsei, történelmi gyökerű Vécsey-Sardagna neobarokk kastély mellett.

Sűrű bozót

A munkák 2007-ben kezdődtek. Nem kevés feladat várt az építtetőre és az építőkre. A kastélyt és udvarát ugyanis akkor már közel tíz éve senki sem gondozta. A valamikori kastélyparkot áthatolhatatlan bozót verte föl, az épületen pedig számos átalakítást, teljes tetőcserét és külső-belső felújítást kellett végezni. Segítséget jelentett, hogy a megközelítőleg 1,5 milliárdos beruházást 2012-től kezdődően, uniós pályázaton nyert, több mint 440 millió forint is támogatja. Takács Tibor nem csupán építészeti szempontból tartja értékesnek a megmentett kastélyt, hanem mint fogalmazott kulturális, gazdasági, társadalmi, turisztikai és környezeti szempontból is, hiszen a kastély a 18.-19. században szintén betöltötte ezeket a szerepeket. A kastélyszálló minden igényt kielégít majd, hiszen 9 hektáros terület tartozik hozzá. Lehet majd teniszezni, lovagolni, biciklizni, vagy sétálni a parkban a tó körül. Készül a külső és belső medence. Az épületben a szobákon kívül konferenciatermek, bálterem, éttermek, egyéb közösségi termek és teljes wellness-szolgáltatás várja majd a vendégeket. A nyitást 2014 márciusára tervezi Takács Tibor. Nem véletlen az, hogy a dátum március 15-e. Az eddigi munkák bemutatása viszont ezen a héten lesz, december 6-án. A rendezvény vendége és levezetője Bényi Ildikó, ismert tévés műsorvezető, aki Hernádvécse szülötte.

Sok-sok látnivaló

Takács Tibor bízik abban, hogy a kastélyszállót sokan felkeresik majd, hiszen nemcsak a pihenés, de a látnivalók is idevonzzák a turistákat. Közel van Füzér, Regéc, Vizsoly, Telkibánya, Gönc, Kassa, Aggtelek és Hollóháza, így akár egy-két hétre is tartalmas kikapcsolódást nyújtanak majd a vendégek számára a környék nevezetességei. Az ügyvezető még hozzátette: tudja, hogy Hernádvécse az ország egyik legszegényebb települése, de a kastélyszálló ezen is segíthet, hiszen 7-8 helyi embert tud már most is foglalkoztatni, az építkezés és az üzemeltetés pedig több vállalkozásnak ad munkát.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában