Helyi közélet

2012.12.11. 11:49

Lobbizni kell a keretszámokért

Miskolc - A miskolci országgyűlési képviselők készek a Miskolci Egyetemért mindent megtenni.

Miskolc - A miskolci országgyűlési képviselők készek a Miskolci Egyetemért mindent megtenni.Az elmúlt héten döntött a kormány a felsőoktatási keretszámokról. Az egyetemekre leosztott számok még nincsenek meg, de valószínűleg minden intézmény azt szeretné elérni, hogy minél több állami ösztöndíjas helyet kapjon. A hátrányos helyzetű régiókban különösen fontos az ingyenes helyek számának alakulása, hiszen a fizetős képzésekre kisebb a kereslet, mint az ország gazdaságilag fejlettebb térségeiben.

Össze kell fogni

Az elmúlt héten Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora is azt nyilatkozta lapunknak: neki személy szerint most az a legfontosabb feladata, hogy összefogjon a város és a régió döntéshozóival annak érdekében, hogy a keretszámok elosztása kedvezően érintse a Miskolci Egyetemet mint az egyik leghátrányosabb régió felsőoktatási intézményét. Ennek kapcsán kérdeztük meg a parlament Fidesz-KDNP frakciójának, miskolci országgyűlési képviselőit, mit tudnak tenni az egyetem érdekében?

Sebestyén László lapunknak azt mondta, természetesen minden segítséget megad a rektornak. Az első lépés az lesz, hogy közösen leülnek, és megbeszélik, melyik képzésen milyen keretszámok lennének az ideálisak.

– Ha kell, beszélünk a parlament oktatási bizottságának minden tagjával, de a miniszterig is elmegyünk – fogalmazott.

A képviselő szerint magától értetődő, hogy a hátrányos helyzetű térségek egyetemeinek több állami ösztöndíjas helyet kell adni, hiszen csak ez teremtheti meg az esélyegyenlőséget. Hiszen ahol nincs lehetőségük a fiataloknak tanulásra, művelődésre, az a térség nem tud előrehaladni. Sebestyén László hozzátette: azt azonban nem tartja helyesnek, hogy az utóbbi években gyenge tanulók is bejutottak a felsőoktatásba a fejkvóta miatt. Az egyetemi oktatók arra panaszkodtak, hogy az első félév arra ment el, hogy az elsőéves diákokkal átismételjék a középiskolás tananyagot. A képviselő szerint a kreditrendszert is át kellene gondolni, mert az nem motiválja a hallgatókat a tanulásra. És arra sincs szükség, hogy munkanélküli diplomásokat képezzünk, jelezte. Így át kell gondolni azt is, hogy melyik szakon hány szakember képzése indokolt. Felhívta a figyelmet: arra azonban ügyelni kell, hogy a tehetséges fiatalok ne maradjanak ki a felsőoktatásból csak azért, mert fizetniük kell érte.

Nagy Kálmán úgy fogalmazott: lát arra reményt, hogy Miskolc és a megye országgyűlési képviselői eredményesen lobbizzanak a kormányzatnál a Miskolci Egyetemért. Mint mondta, első lépésként a rektorral kell találkozniuk, hiszen meg kell ismerniük elképzeléseit, és az ő birtokában vannak azok az adatok, melyek alapján el lehet kezdeni az érdekérvényesítést. A képviselő megemlítette: az elmúlt években már volt arra példa, hogy tudott segíteni az egyetemnek. Ehhez pedig nem kellett más, mint észérveit felsorakoztatni.

Mindent megtesz

Nagy Kálmán hangsúlyozta: az intézményen folyó oktatás a térség felemelkedésének egyik fontos feltétele. Ahhoz ugyanis, hogy a város fejlődni tudjon, ahhoz korszerű ismeretekkel rendelkező munkaerőre van szükség.

– Azt előre nem lehet tudni, hogy a képviselők lobbitevékenysége eredményt hoz-e majd, de én száz százalékig mindet megteszek a siker érdekében – fűzte hozzá Nagy Kálmán.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában