Helyi közélet

2012.12.17. 16:47

Beérkeztek a rektori pályázatok

Miskolc - A Miskolci Egyetemnek új rektora lesz júliustól. Eddig 3 pályázóról tudunk.

Miskolc - A Miskolci Egyetemnek új rektora lesz júliustól. Eddig 3 pályázóról tudunk.Az elmúlt hét végén lejárt a Miskolci Egyetem rektori pályázatának határideje. Nem sikerült megtudnunk, hogy pontosan mennyien pályáztak, a Miskolci Egyetem humánpolitikai igazgatóságán ugyanis azt a választ kaptuk, hogy a pályázatokat közvetlenül az Emberi Erőforrások Minisztériumához kellett benyújtani, tehát az igazgatóság nem tud információkkal szolgálni. Érdeklődtünk a szakminisztérium sajtóosztályán is, ott viszont azt válaszolták, hogy nem szoktak kiadni pályázókra vonatkozó információkat. Tudomásunk szerint azonban Illés Béla, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánja, Barkai László, az Egészségügyi Kar dékánja, valamint Palotás Árpád, a Műszaki Anyagtudományi Kar dékánhelyettese pályázott (állítólag azonban több pályázó is van).

Mivel Illés Béla a hét elején külföldön tartózkodik, őt nem tudtuk elérni, Barkai László azonban portálunknak elmondta: azért adta be pályázatát, mert „a nehéz időkben” fontosnak tartja, hogy a Miskolci Egyetemnek olyan vezetői legyenek, akik a lehető legmagasabb akadémiai színvonalon tudják képviselni az intézmény érdekeit.

Számos területen

A dékán úgy fogalmazott: „Számos területen igazoltam, hogy ezeknek a feltételeknek meg tudok felelni, hazai és nemzetközi szakmai berkekben egyaránt. Tíz éve vagyok egyetemi vezető, illetve az Egészségügyi Kar dékánja, és a felsőoktatást érintő, mostani, nehéz helyzetben menedzsertípusú rektorra van szükség.” Hozzátette: bár még nem tudni, mi lesz a keretszámokkal, de a folyamatos forráskivonás miatt a Miskolci Egyetem komoly versenyhelyzetben van.

Palotás Árpád jelezte: alapvető változásokra van szükség az egyetem életében. Véleménye szerint nagyobb szerepet kell kapnia az intézmény felső vezetésében a 40-50 éves korosztálynak, hisz ők jelentik az egyetem derékhadát. Hangsúlyozta: ő egységes alternatívát tudna mutatni a többi jelölttel szemben, mivel öt évig élt az USA-ban, és ott tapasztalatokat szerzett az úgynevezett üzleti alapon működő egyetemekről. Ezeket a tapasztalatokat a Miskolci Egyetem Energia- és Minőségügyi Intézetének igazgatójaként is hasznosította, hisz épp ez az az intézet, mely 2011-ben a legtöbb kutatási-fejlesztési bevételt tudta felmutatni.

Az új törvény miatt

Mint arról korábban írtunk, az egyetem rektori posztjára még az ősszel írták ki a pályázatot. Bár az intézmény jelenlegi rektorának, Patkó Gyulának csak 2015. június 30-án telne le a megbízatása, de egy 2011-ben született törvény alapján 65 évnél idősebb rektor nem vezethet egyetemet 2013 júniusa után. Mivel Patkó Gyula 65. életévét 2011. május 18-án betöltötte, így a rektori megbízásra pályázatot kellett kiírni. A pályázat benyújtásának határideje 2012. december 14-e volt, az elbírálás határideje pedig 2013. május 10-e. A Miskolci Egyetem szenátusa 2013. március 10-éig véleményezi a pályázatokat, a miniszteri döntés 2013 májusában várható. Ezt követően terjesztik fel a javaslatot a Miniszterelnöki és a Köztársasági Elnöki Hivatalba, ahol megtörténik a rektori megbízási okiratok átadása. A pályázati kiírás szerint az új rektor 2013. július 1-jétől tölti be a posztot.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában