Helyi közélet

2012.12.05. 14:28

Arcok a megyéből: Zselencz László - Zsöci most a Dinamitban nyomja

Miskolc, Budapest - Zselencz „Zsöci” László - a régi Edda, a P. Box, a Beatrice húrmestere az újjáalakult Dinamit basszereként tér haza.

Miskolc, Budapest - Zselencz „Zsöci” László - a régi Edda, a P. Box, a Beatrice húrmestere az újjáalakult Dinamit basszereként tér haza.Már lassan tíz éve, hogy a miskolci várban megrendezték az ötvenesek buliját, ahol Zselencz László, az Edda együttes egykori gitárosa is színpadra lépett. Emlékezetes koncert volt, ezért a házigazda Héliosz együttes frontembere, Darázs István (Dudi) úgy döntött, már jó előre elkezdi szervezni a hatvanasok buliját, ami a tervek szerint jövő nyáron lesz a diósgyőri várban.

„Az adja az apropót, hogy szinte mindannyian ekkor leszünk hatvan évesek”, mesélte Zselencz „Zsöci” László, akit a hazai rockzenekarok koncertjein, lemezein nevelkedett középkorúaknak aligha kell bemutatni, hiszen szinte valamennyi akkoriban valamit is számító zenekarban gitározott.

Zsöci 1969-től minden héten szólógitárosként játszott az LKM művelődési házában. Akkoriban afféle bulizenekarként mindent játszottak, ami slágernek számított, három év múlva azonban Zsöcire is rátette a kezét a hadsereg, ahol az ezredzenekarban basszusgitáron kellett muzsikálnia. S ha már „elveszített két húrt”, maradt is basszer.

Sikerek az Eddával

Leszerelés után a régi társakkal újrakezdték a zenélést a Szinkron zenekarban, ám mivel ez nem ment túl jól, Zsöci átment az Oderába. Itt játszott együtt és barátkozott össze Darázs Istvánnal, majd mikor Dudi átigazolt az Eddába, s onnan távozott a basszusgitáros, Zsöcit is odahívta. Ezt követően az Edda elképesztő karriert futott be: vidéki zenekar ilyen hamar országos népszerűségre addig soha nem tett szert. Rengeteg munka, próba volt benne, de megérte, mert platinalemezt ért, ami akkoriban még 250 ezer eladott korongot jelentett.

Élet az Edda után

Az Edda ’83-as felbomlása után Zsöci a Boxban, régi zenésztársak között folytatta, majd Vikidál kiválása után más formációk, aztán a Beatrice Nagy Feróval, aztán a Boxer, ahol újra együtt zenél Vikidállal, Varga Mikivel és Pálmai Zoltánnal.

„A Dinamit három éve alakult újra, három régi taggal, de egyelőre Miskolcon még nem volt fellépésünk”, mesélte Zsöci, aki bár Budapesten él, még mindig miskolcinak érzi magát, ám az utóbbi időben egyre inkább csak a régi barátok temetésére jár haza.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában