Helyi közélet

2012.11.16. 14:51

Rektorjelölteket vár a Miskolci Egyetem

Miskolc - Patkó Gyula rektornak azért kell távoznia, mert betöltötte 65. életévét.

Miskolc - Patkó Gyula rektornak azért kell távoznia, mert betöltötte 65. életévét.Kiírták a Miskolci Egyetem rektori posztjára a pályázatot. Bár az intézmény jelenlegi rektorának, Patkó Gyulának csak 2015. június 30-án telne le a megbízatása, de egy 2011-ben született törvény alapján 65 évnél idősebb rektor nem vezethet egyetemet 2013 júniusa után. Stipta István általános rektorhelyettes portálunkat úgy tájékoztatta: mivel Patkó Gyula 65. életévét 2011. május 18-án betöltötte, így a rektori megbízásra pályázatot kellett kiírni. A pályázat benyújtásának határideje 2012. december 14-e, az elbírálás határideje pedig 2013. május 10. A Miskolci Egyetem szenátusa 2013. március 10-éig véleményezi a pályázatokat, a miniszteri döntés 2013 májusában várható. Ezt követően terjesztik fel a javaslatot a Miniszterelnöki és a Köztársasági Elnöki Hivatalba, ahol megtörténik a rektori megbízási okiratok átadása. A pályázati kiírás szerint az új rektor megbízása 2013. július 1-jétől szól.

Szabady Szabolcs, a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke az új rektori pályázattal kapcsolatban úgy vélekedett: egyáltalán nem örülnek annak, hogy a jövőben egy felülről kinevezett és irányított vezető fogja igazgatni a felsőoktatási intézményt. Az eddigi gyakorlat szerint ugyanis a szenátus döntött a rektor személyéről, akit a köztársasági elnök kinevezett, most pedig a szenátusnak csak véleményezési joga lesz, a döntést a miniszter hozza meg.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában