Helyi közélet

2012.11.13. 07:38

Polgármesterek: jövőre félpénzen?

Hernádszentandrás, Pálháza, Karos - Jelentősen csökken a legtöbb polgármester fizetése a tervek szerint.

Hernádszentandrás, Pálháza, Karos - Jelentősen csökken a legtöbb polgármester fizetése a tervek szerint.Rosszul járnak a polgármesterek és a települési jegyzők 2013-tól, ha a parlament változatlan formában fogadja el az illetményekre vonatkozó pontokat az új önkormányzati törvény tervezetében. A javaslat szerint a kisebb községek polgármesterei az eddigi fizetésük felét, harmadát kereshetnék majd meg. A kisvárosok vezetőinek feleződne a díjazása, a nagyvárosok polgármesterei azonban nem járnának ennyire rosszul. A jegyzők kevesebbet veszítenének: annak az alapilletménye, aki kisebb településeken dolgozik, körülbelül 20 százalékkal lenne kevesebb, viszont például a budapesti főjegyző csak pár százalékot veszítene.

Létbizonytalanság

Levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek Hernádszentandrás polgármestere, Üveges Gábor, aki egyben az Encsi Többcélú Kistérségi Társulás elnökhelyettese is. Levelének trémája épp az említett javaslat. A polgármester úgy fogalmaz: „Számos kistelepülési vezetőre és családjára komoly létbizonytalanság köszönt egyik napról a másikra, mivel ciklus közben erősen korlátozottak a lehetőségei a kieső jövedelemrész pótlására. Egy 500 fő alatti településvezető esetében a 2013. január 1-től bevezetni tervezett illetmény esetenként kevesebb, mint a fele lesz a jelenleg a statisztikai átlagbér közelében lévő fizetésnek, míg a nagyvárosi kollégák jövedelmi viszonyai akár kiugró mértékben javulhatnak. A megalázóan alacsony bérezés – mely önmagában is előrevetít visszafordíthatatlan következményeket, derékba törheti a hosszú évek óta felépített és célegyenesbe fordult fejlesztéseket, vagy akár emberi sorsokat.”

Nem akarta méltatlan szavakkal illetni a törvényjavaslatot Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, ezért csak annyit mondott az Észak-Magyarországnak: számukra elfogadhatatlan, hogy a tervek szerint minden polgármester rosszul járna, csak a budapesti főpolgármester és a megyei jogú városok polgármesteri nem. Sőt, nekik növekedne a fizetésük. A szövetség ezért kezdeményezi immár negyedszer, hogy a parlament halassza el 2014-re a tervezett változásokat, hiszen a jelenlegi polgármesterek ezekkel a feltételekkel vállalták a munkát.

Nincs annyi munka

Pálháza polgármesterének, Lesovics Miklósnak 250 ezer forint bruttó fizetés járna, de mint mondta, ezt a pénzt nem veszi föl, mert nincs miből. Igaz, ő nyugdíjas, így a megélhetése biztosított. Egyetért a törvényjavaslattal, tapasztalatai szerint ugyanis egy kistelepülésen nincs napi 8 óra munkája a polgármesternek. Más a véleménye Kulcsár Nándornak, Karos polgármesterének. Igaz, az ő tiszteletdíja is nulla forint, bár kereshetne nettó 160 ezret. Úgy fogalmazott: egy kisebb településen szinte minden intéznivaló a polgármesterre hárul. A jegyző egy héten csak egyszer van a településen, más alkalmazottra pedig nemigen futja. A pályázatírástól a közmunkásokig, minden az ő vállát nyomja. – fogalmazott.

ÉM-HE

 Van, aki nagyon is jól járna

Többmilliós plusz pénzt jelentene viszont sok nagyváros polgármesterének, ha életbe lépne az a javaslat, hogy az eredetihez képest fél évvel később lépjen hatályba a képviselői összeférhetetlenségről szóló jogszabály. A következő parlamentben ugyanis a rendszerváltás óta először csak főállású képviselők ülnek majd. Zsiga Marcell miskolci alpolgármester számára például, aki 550 ezer forint fizetést és 110 ezer költségtérítést kap havonta, közel 4 millió forint a tét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában