Helyi közélet

2012.11.02. 17:38

Őszi szünet matekkal és hörcsöggel

Miskolc - Aki megteheti, az őszi szünetben sokat játszik és pihen. Az egyetemisták viszont zh-ra készülnek.

Miskolc - Aki megteheti, az őszi szünetben sokat játszik és pihen. Az egyetemisták viszont zh-ra készülnek.Az őszi szünet sok mindenre jó: lehet játszani, vásárolgatni anyuval és apuval, meglátogatni a nagyiékat, vagy együtt tanulni az egyetemi csoporttársakkal. A belvárosban tettünk egy kis sétát péntek délelőtt, hogy megtudjuk, mivel töltik az óvodások és a diákok az őszi szünetet.

Drencsik Balázs nagycsoportos óvodás például az édesanyjával az egyik játékboltban a Legok között válogat. Itt az ideje, hiszen a Mikulásnak jó előre tudnia kell, hogy minek örülnének a gyerekek.

– Van már otthon elég Legom – meséli Balázs -, az őszi szünetben is játszottam velük. Építettem egy házat és egy szuper, tuningolt kocsit.

Balázs azonban nem csak épít, hanem sokat játszik Dorinával, az unokatesójával. Kicsit meglepődünk, amikor kiderül, a játék számukra tulajdonképpen matematikai feladványokat jelent. Ez Balázsnak is jó szórakozás, pedig még nem is jár iskolába. Az őszi szünetben jutott idő egy kis barkácsolásra is. A kisfiú édesanyja meséli el, hogy szép, őszi terméseket és leveleket gyűjtöttek, és abból dekorációt készítettek.

Matekot tanulnak

Az egyik kávézó asztalánál egyetemisták ülnek, előttük számológép és teleírt papírok, füzetek. Megtudjuk, gazdasági matematikát tanulnak.

– A Miskolci Egyetemre járunk, a Gazdaságtudományi Karra – mondja Fábián Kitti. – Nekünk nem volt őszi szünetünk, csak ez a hosszú hétvége van, de muszáj tanulni, mert hétfőn zh-t írunk. Most az egyik harmadéves diák segít nekünk, mert a gazdasági matek nagyon nehéz.

Ezzel barátnője, Farkas Kitti is teljesen egyetért. A lányok állítják: a mostani hétvégén semmi mást nem tudnak csinálni, csak tanulni, de ha lenne idejük, akkor sokat aludnának és buliznának. Ezt azonban most nem engedhetik meg maguknak.

Bővül a család

A kisállat-kereskedésben találkozunk a Rákosi családdal. Számukra nagy nap ez mai, hiszen a gyerekek unszolására a szülők végre beadták a derekukat, és két törpehörcsöggel bővül a család. A kis, szürke szőrgombócok már ott is lapulnak a kiválasztott ketrecben. A 12 éves Zsófi elmeséli, hogy a szünet első napjaiban megírták a leckét, így volt idő olvasásra, rajzolásra és görkorizásra is, a hétvégén pedig meglátogatják a nagyit. A hörcsög tulajdonképpen öccse, Kornél ötlete volt.

– A hörcsög nagyon aranyos, és jó, hogy gondoskodhatok róla – magyarázza a fiú. – Nevet még nem adtam neki, mert olyan nevet szeretnék neki választani, ami illik a természetéhez.

Kornél ígéri, rendesen gondozza majd az kisállatot, és a ketrecét is gyakran takarítja majd.


Lesz még szünet

 • Az őszi szünet november 4-éig tart,
 • a téli szünet december 22-től január 2-áig,
 • a tavaszi szünet március 28-ától április 2-áig,
 • a tanév utolsó napja június 14.
 • Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában