Helyi közélet

2012.11.22. 10:50

Odafigyeléssel életeket menthetünk

Miskolc - Még a fűtési szezon elején járunk, máris több szénmonoxid-mérgezés történt megyénkben.

Miskolc - Még a fűtési szezon elején járunk, máris több szénmonoxid-mérgezés történt megyénkben.Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kampányt hirdetett a szénmonoxid-mérgezések megelőzése érdekében. 

Ehhez kapcsolódott a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság is, és első lépésként egy sajtóbeszélgetést hívott össze szerdán, ahol szakemberek beszéltek a CO-mérgezés tüneteiről, kezelési lehetőségeiről, a betegek felépülési esélyeiről, a mérgezések leggyakoribb okáról, megelőzési lehetőségeiről.

Bartha Tamás, a miskolci mentőállomás vezetője arról beszélt, hogy ha valaki a kezdeti tüneteket - fejfájás, szédülés, látászavar - észleli magán, azonnal menjen friss levegőre, és kérjen segítséget, mert hamar bekövetkezhet az eszméletvesztés, görcsrohamok, később a bénultság, amikor már nem tud maga segítséget hívni. Ha valakit már ilyen állapotban találunk, hívjuk a mentőket, az illetőt vigyük friss levegőre, helyezzük stabil oldalfekvésbe, vagy ha már nem lélegzik, kezdjünk hozzá az lélegeztetéséhez.

Árulkodó jelek

Dr. Kollár Tibor, a megyei kórház strok-toxikológiai osztályának vezetője a CO-mérgezés utáni felépülés nehézségeiről beszélt, és hogy a típusos figyelemfelhívó jelekre is figyeljünk oda. Ilyen lehet, ha valaki folytonos fejfájásra panaszkodik, ami a tiszta levegőn csillapodik, koncentrációs zavarai, influenzaszerű tünetei vannak, vagy bélrendszeri gondjai jelentkeznek. Pálmai Zsolt, a Termoment Kft. üzletágvezetője pedig arról beszélt, milyen veszélyeket rejt a túlzottan szigetelt lakás, illetve ha nem megfelelően üzemeltetjük fűtőberendezéseinket. Elmondta: ha hagyományos és gázfűtést is üzemeltetünk, könnyen előfordulhat, hogy a hagyományos kéményben lévő huzat visszaszívja az égésterméket a gázkészülék kéményéből.

Valamennyi szakember egyetértett abban, hogy a legfontosabb a megelőzés, ennek érdekében szakemberrel vizsgáltassuk át, tartassuk karban fűtőkészülékeinket, és figyeljünk oda egymásra.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában