Helyi közélet

2012.11.23. 08:10

Nézőpont: Visszajátszás

<em>Városképi szempontból akár sóval is behinthette volna, az sem lenne sokkal mutatósabb</em>. <strong>Bujdos Attila jegyzete</strong>.

Városképi szempontból akár sóval is behinthette volna, az sem lenne sokkal mutatósabb. Bujdos Attila jegyzete.Visszaépíttetné a város az Erzsébet fürdőt, mondja a miskolci főépítész: „a fürdő helyreállítása alapvető dolgunk” (Terasz vezetne fel az Avasra, Észak-Magyarország 2012. november 20.). Nyilván fogalmazhatna pontosabban is, csak hogy ne essünk tévedésbe, kinek a nevében rögzíti ezt a feladatot, mert ez így azért eléggé nagy merítés: egyaránt helytálló, ha a városháza, a jelenlegi hatalom vágna bele ebbe a programba, ha az építész szakma törlesztené az adósságát, vagy ha az egész közösség érdekében kellene így tennünk.

Gondolom, lesz még alkalom beszélni erről, így most csak jelezném: egyáltalán nem mindegy, hogy szépészeti, funkcionalista, vagy a közjót szolgáló ügyként kezeljük ezt – olyan fürdőről beszélünk, amit a város előbb odaadott, aztán eladott. A tulajdonos a szállodaépítésre vonatkozó ígéretét nem tudta beváltani, elbontotta viszont az épület felét, a helyén parkolót nyitott. Városképi szempontból akár sóval is behinthette volna, az sem lenne sokkal mutatósabb.

Amikor most a miskolci főépítész helyreállításról beszél, azért azt is tudnunk kell, ennek a forrása jelenleg, hogy úgy mondjam, minimum bizonytalan, és ha a Mi Pénzünkből kellene rá költeni, az a legkevesebb, hogy tudni illene, mennyire érzi a Mi Városunk a sajátjának ezt a programot.

Én egyébként tudnám szeretni – azok közé tartozom, akiknek a személyes emlékezete egykor magába zárta ezt a helyet is, lennének róla történeteim, néhány apró példázat arról, mennyire szükségszerű, hogy a városnak legyenek helyei, fűzzön hozzájuk valamilyen viszony, az sem baj, ha nemcsak tényszerűen, de érzelmesen is. Ilyesmikből épül a város, nemcsak téglákból.

A helytörténet ezt már felismerte, és most, hogy megcsillantották ennek az építészeti diskurzusba való bekerülését is a maga esetleges távlataival, tényleg rendesen, töviről-hegyire végig kellene beszélni végre: a sok személyes hol lép át közösbe. Mi mindent lehetne visszaadni még abból, ami fontos volt: tejbüfét, Avas szállót, Kossuth mozit, delikateszt, Caprit, Napsugár cukrászdát, tapolcai strandot, mozaikos várostérképet a villanyrendőrnél, a trafikot, ahol egyiptomi és csehszlovák cigarettát is árultak, a gömbös játékboltot gömböstől. A múltat valahogy, hogy amit elveszítettünk, újra látható legyen, mint apró biztonság: attól, hogy múlt, még nem felesleges.


Miskolc - Tegnaptól hivatalos: jövő tavaszig biztosan áll a Patak utcai építkezés.

Egy nagy-nagy építési terület kellős közepében élünk mi, miskolciak. Hemzsegnek a hivatalos nyilatkozatok a nagyratörő tervekről, átépítésekről, felújításokról. Például, kijavítják a főutca burkolatát, renoválják a főteret, élményfürdő lesz a strandból. Valamelyikből. Ez lesz, az lesz, minden lesz. Csak győzzük kivárni. Szántó Rita jegyzete.

Miskolc - Főutcai burkolatcsere Miskolcon: egyelőre csak az időpontok cserélődnek, a burkolat még nem...

Miskolc - Elkészültek a Szent István tér tervei, pályázati lehetőségre vár a város.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában