Helyi közélet

2012.11.07. 17:12

Miskolci adósság: 17 milliárddal lesz kevesebb

Miskolc - Miskolcnak mint eladósodott városnak nagy segítség lesz a hitelek állami átvállalása.

Miskolc - Miskolcnak mint eladósodott városnak nagy segítség lesz a hitelek állami átvállalása.Az önkormányzati adósságállomány egy részének állami átvállalásáról tárgyalt szerdán a parlament. Ennek kapcsán kérdeztük Kriza Ákost, Miskolc polgármesterét, mit jelent a város számára az adósságterhek csökkenése.

– Az önkormányzati adósságállomány számos probléma forrása és komoly korlátozó tényezőként jelenik meg a városvezetés mozgásterét illetően – válaszolta lapunknak a polgármester. – Az elmúlt években történt nagy összegű hitelfelvétel kapcsán nem szabad elfelejteni, hogy a beruházások, fejlesztések nagy része nem a város polgárainak elemi szükséglete volt, és nem is egy megfontolt gazdasági döntés eredménye. A hitelfelvétel azonban megtörtént, az adósságállomány fennáll. Miskolcon mindenki tudja, hogy városunk adósságcsapdában van. Ez tény. De az is tény, hogy a helyzetet kezelni kell, és ráadásul hosszabb távon kell rá megoldást találni. A kormány döntése és bejelentése gyógyszer számunkra és kezeli a problémát, de ez nem jelenti azt, hogy a beteg meggyógyult, csak azt, hogy van esély a felépülésre – fogalmazott Kriza Ákos.

Növekvő részletek

Hozzátette: idén adósságtörlesztésre 1,7 milliárd forintot fizet a város. Jövőre ez az összeg már 3,3 milliárd, 2014-ben pedig 4,5 milliárdot kellene valahogy kitermelni. Az önkormányzati választást követő első, 2011-es év több mint 60 milliárd forint felhalmozott kötelezettséggel indult – miközben a hitelállományunk Miskolc költségvetésével nagyságrendileg megegyezik.

– Ennek ellenére megtettünk mindent, hogy a város működőképes legyen, de hiába spóroltunk a működésen évi kétmilliárd forintot, hiába ütemeztük át tartozásokat, mindez nem elég – jelezte.

Rámutatott: „Miskolc esetében az első számítások szerint körülbelül 17 milliárdnyi adósságot vesz át az állam, ez azonban nem jelenti azt, hogy ész nélküli fejlesztésekbe kezdhetünk, mint ahogyan azt annak idején tették. Nem tudunk nagy beruházásokat indítani a megmaradó pénzből, hiszen bár az állam egy hatalmas terhet vesz le a vállunkról, de marad még bőven.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában