Helyi közélet

2012.11.23. 18:46

Ma még diákok, holnap már tudósok

Miskolc - Középiskolás diákként versenyeket nyertek, ma már a jövő tudósai.

Miskolc - Középiskolás diákként versenyeket nyertek, ma már a jövő tudósai.A jövő tudósai mutatkoztak be pénteken a Miskolci Akadémiai Bizottság (MAB) székházában a magyar tudomány napjához kapcsolódóan. Azok a fiatalok tartottak itt előadást, akik már középiskolai éveik alatt kitűntek (kitűnnek) tehetségükkel: országos versenyeket nyertek, diákolimpiai csapatok tagjai voltak. Az öt előadó közül négy már egyetemista.

Danyluk Tamás például, aki nemrég még a Földes Ferenc Gimnázium diákja volt, ma viszont az ELTE alkalmazott matematika szakán tanul. Az informatika terén ért el kiváló eredményeket, informatikai diákolimpikon is volt. A rendezvény előtt lapunknak azt mondta: aki valamilyen téren tehetséges, és tanulni akar, annak van lehetősége erre, bár szerinte ez csak a nagyobb városokra igaz. A Földesben például sok segítséget kapott: különórákon foglalkoztak vele a tanárok tehetséggondozó szakkörökön belül. A jó eredményhez persze a tanárok hozzáértése és kiváló képzettsége is kellett, tette hozzá Tamás.

Szűcs Gábor szintén a Földes diákja volt, matematikai diákolimpián vett részt, ma pedig ős is az ELTE hallgatója. Ő a másik oldalról világította meg a tehetséggondozást, hiszen egyetemistaként most már a középiskolások felkészítésében vesz részt.

Veres Pál, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatóhelyettese, a rendezvény egyik szervezője rámutatott: Miskolc és a megye büszke lehet rá, hogy nagyon sok tehetséges fiatalja van. A rendezvénnyel azonban a természettudományos képzés fontosságára is szeretnék felhívni a figyelmet, mert mint fogalmazott, az utóbbi években ez a terület hátrányba került. Kiemelte: fontosnak tartja azt is, hogy a kutatói pályát választó és megyénkből elkerülő fiatalok kötődése megmaradjon a régióhoz. Megtudtuk: csak a Földesnek az utóbbi 5 évben 6 diákolimpikonja volt, és 19 diákja végzett az OKTV-n az első 10-ben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában