Helyi közélet

2012.11.21. 13:41

Lezárt ügyek: Befejeződött a nyomozás az ózdi tiltott állatviadal ügyében

Ózd - Tiltott állatviadal szervezése bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás az Ózdi Rendőrkapitányságon 2012. május 13-án történt rendőri rajtaütésnek köszönhetően. A nyomozás a napokban lezárult, melynek eredményeként a vádhatóságnál hét gyanúsítottal szemben javasol vádemelést a rendőrség.

Ózd - Tiltott állatviadal szervezése bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás az Ózdi Rendőrkapitányságon 2012. május 13-án történt rendőri rajtaütésnek köszönhetően. A nyomozás a napokban lezárult, melynek eredményeként a vádhatóságnál hét gyanúsítottal szemben javasol vádemelést a rendőrség.

Május közepén az Ózdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának rendőrei a Terrorelhárítási Központ munkatársaival megerősítve csaptak le egy külvárosi telephelyen éppen zajló állatviadal résztvevőire.

A helyszínen több „szurkoló” tartózkodott, vasból és OSB lapból készített ketrecben pedig egy fekete színű és egy sárgás-barna színű pit-bull viaskodott egymással, az ebeken több, friss, még vérző sérülés volt. A csarnokban egy 4x4 m-es nagyságú, 70 cm magasságú szétszedhető „aréna” volt felépítve. Az arénán belül a padló egy szőnyeggel volt leterítve, illetve egy műanyag vödörben víz és szivacs volt előkészítve, továbbá 3 db ék alakú fadarabot is találtak a rendőrök (az egyik véres volt), melyek a viaskodó állatok szájának szétfeszítésére, a kutyák fogásának „lebontására" szolgáltak.

A megtartott helyszíni szemle és a több helyszínen foganatosított házkutatások alkalmával összesen 10 db pit-bull jellegű, harcra kiképzett kutyát, valamint, a kutyák sérüléseinek fertőtlenítésére, kezelésére szolgáló gyógyszereket, infúziókat, fecskendőket foglalt le a rendőrség. Az elvégzett adatgyűjtés során megállapítást nyert, hogy a lefoglalt gyógyszerek, illetve egyéb eszközök, készítmények egyértelműen összefüggésbe hozhatóak az állatviadallal, azok a kiképzés, illetve a harcok során az ebek által elszenvedett sérülések kezelésére szolgáltak.

A lefoglalt pit-bull jellegű ebeken testszerte már gyógyult, harapott sérülések voltak láthatóak, a viadal szempontjából releváns helyeken: fül, nyak, végtagok, melyek korábbi verekedésekre utaltak. A lefoglalt kutyákat állatmenhelyre szállították.

A hatóság lefoglalt még több számítógépet, valamint az állatviadalokra történő kiképzést elősegítő eszközöket: futópadokat, lógatót, súlyhámot. Az egyik helyszínen lévő beton támfalról gerendából kialakított „lógató helyen” a kutyák fogáskészségét erősítő eszközt találtak a rendőrök, melynek célja, hogy a kutya a saját súlyának megtartásával erősítse az állkapocs izomzatát.

A számítógépekről – az ügyben kirendelt szakértő – több állatviadalról készült felvételt mentett le, melyek összesen 10 db CD lemezen fértek el. Ezen felvételek elemzése során megállapítást nyert, hogy a számítógépekről kinyert viadalok kivétel nélkül Ózdon történtek.

A további szakértői vélemény szerint a lefoglalt ebek egyike sem volt idősebb 3 évesnél, az ügyben beszerzett információk alapján az is megállapítást nyert, hogy egy-egy eb állatviadalra történő kiképzése több hónapot vesz igénybe, így egyértelműen megállapítható, hogy a kérdéses viadalok három éven belül történtek.



Egy állatviadalra felkészített ebet némely esetben 6-700.000 forintért vásároltak az állatviadal szervezésében résztvevő gyanúsítottak, de a tíz lefoglalt kutya értéke minimális áron számolva is meghaladja a 3.000.000 forintot. Emellett pedig az egyes viadalok végeredményének kimenetelétől függően több százezer forintos bevételre is szert tettek a kutyák tulajdonosai.

Szaktanácsadói véleményben – mely szerint a lefoglalt ebek más kutyákkal szemben agresszívek, rájuk támadnak (ez egyébként a kiképzésnek is része), valamint egyes kutyák emberrel szemben is támadólag, agresszíven viselkednek –, valamint az ebek hatósági állatorvosi vizsgálata alapján, a 2008. évi XXVIII. tv. 24/A. § (1) bekezdés b.) pontja szerint, a B-A-Z Megyei Kormányhivatal, Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága végzésével a lefoglalt ebeket kivétel nélkül veszélyessé nyilvánította.

A nyomozás eredményeként az öt magyar állampolgárságú gyanúsított mellett két román illetőségű férfi is gyanúsítható a bűncselekmények elkövetésével, mivel egyikük kutyatulajdonosként, illetve az állatviadalon bíróként, másik pedig kutyatrénerként tevékenykedett a rajtaütést megelőző időszakban.

Az ügyben felmerült szakértői-, tolmács- és az ebek tárolásával kapcsolatos költségek megközelítik az 1.000.000 forintot.

Az Ózdi Rendőrkapitányság a gyanúsítottak tekintetében több rendbeli tiltott állatviadal szervezésének, több rendbeli veszélyes eb tartásával kapcsolatos kötelezettség megszegésének és több rendbeli állatkínzás bűntettének megalapozott gyanúja miatt a napokban vádemelési javaslattal küldte meg az iratokat az ügyészségnek.

- Az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában