Helyi közélet

2012.11.09. 08:51

Kitakarították a Hangony-patakot

Ózd - Közel félmilliárd forintot fordíthattak az észak-borsodi vízfolyás rekonstrukciójára.

Ózd - Közel félmilliárd forintot fordíthattak az észak-borsodi vízfolyás rekonstrukciójára.Európai Uniós források bevonásával egy évtizedek óta elmaradt beruházást hajtottak végre az észak-borsodi régióban. Az elmúlt hónapokban több mint 12 kilométer hosszúságban végezték el a Hangony-patak rekonstrukcióját, Ózd északkeleti részétől, majd a Sajó torkolatáig. A fejlesztésnek köszönhetően hosszú távon garantálható a környék árvízvédelme, és megőrizhető a patak ökológiai egyensúlya.

Akadálytalan vízfolyás

- Rendkívül összetett munkát végeztünk ebben az esztendőben az említett szakaszon - foglalata össze Vasas István, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság Vízrendészeti - és Társulati Osztályvezetője. - A vízlefolyást akadályozó növényzet eltávolításával kezdtük a rekonstrukciót, majd kitakarítottuk a lerakódott hordalékot és a mederbe került szemetet is. Egyes részeken cseréltük, több helyen pedig feljavítottuk azokat a burkolatokat, amelyek ez elmúlt évtizedekben megrongálódtak. Ózd belterületén átépítettünk egy gyaloghidat, sőt négy vízmércét is telepítettünk, aminek segítségével az árvízhelyzetet folyamatosan nyomon lehet követni. Sőt még egy vízrajzi állomás felújítását is meg tudtuk oldani.

Méghozzá közel 472 millió forint vissza nem térítendő támogatásból. Az Észak-magyaroszági Vízügyi Igazgatóság ugyanis ekkora összeget nyert a feladatok elvégzésére.

Meg kell becsülni

A munka során a munkagépekkel több mint 20 ezer köbméter anyagot termeltek ki, amelynek egy része a lakosság által belehordott szemét volt.

- Nagyon fontos, hogy a jövőben mindenki jobban figyeljen a környezetére - tette hozzá Fazekas Zoltán, Ózd alpolgármestere. - A Hangony-patak az ózdi történelem egy szelete, amit mindenkinek így is kellene kezelnie. Most egy nagyon fontos és időszerű felújítás valósult meg, nekünk pedig a lakossággal együtt az a feladatunk, hogy mindezt meg is becsüljük. Örülök, hogy ezt a látványos beruházást sikerült jól kivitelezni, amivel a város rendezettsége, látképe is sokat javult.

A támogatás feltétele volt a tíz éves fenntarthatóság, tehát a rekonstrukció után a vízügyi igazgatóságnak egy évtizeden keresztül meg kell őrizni a mostani állapotot.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában