Helyi közélet

2012.11.21. 08:21

Kerékpárút: "egyenrangú partnernek tekintsék egymást"

Miskolc - Mely szakaszán kötelező használnia az utat a bringásoknak? - kérdeztük többek között az egy héttel ezelőtt átadott új miskolci kerékpárút kapcsán a rendőrséget.

Miskolc - Mely szakaszán kötelező használnia az utat a bringásoknak? - kérdeztük többek között az egy héttel ezelőtt átadott új miskolci kerékpárút kapcsán a rendőrséget.- Ha az út mellett, annak vonalvezetését követve kerékpárutat vagy gyalog- és kerékpárutat jelöltek ki, a kétkerekű kerékpároknak a kerékpárúton, vagy a gyalog- és kerékpárúton kell közlekedni. - mondta dr. Gaskó Bertalan rendőr alezredes, a B-A-Z. MRFK Kommunikációs Irodavezetője.

Ha a lakott területen a nem főútvonalként megjelölt út mellett annak vonalvezetését követve kerékpárutat vagy gyalog- és kerékpárutat jelöltek ki és az úton kerékpár nyomot is kijelöltek - ha a közúti jelzésekből más nem következik - a kétkerekű kerékpárok az úttesten is közlekedhetnek.

Arra a felvetésünkre, hogy milyen szankciókra számíthat az, aki nem tartja be a KRESZ-t, ennek kapcsán dr. Gaskó Bertalan elmondta, hogy az elkövetett szabálysértés miatt helyszínbírságot (5000 és 50 000 Ft közötti összeg) lehet kiszabni. A rendőr feljelentést tehet, ami alapján a szabálysértési eljárás során szabják ki a büntetést, de természetesen a figyelmeztetés is alkalmazható a kisebb, kevésbé balesetveszélyes jogsértő cselekedetekért.

Legalább egy év

És, hogy mire figyeljenek leginkább a Tiszai pályaudvart Diósgyőrrel összekötő szakaszon a gyalogosok, és az autósok? Leginkább a szabályok betartására és egymásra.

- Ha így cselekszenek, akkor az esetleges hibáknak nem lesznek súlyos következményei. - tette hozzá az alezredes. - Nagyon fontos, hogy a közlekedők egyenrangú partnernek tekintsék egymást és szükség szerint segítsék elő a biztonságos közlekedést

Kérdésünkre, hogy "az út mely része, esetleg részei azok, amelyek a rendőrség szerint veszélyes lehet a közlekedőkre" dr. Gaskó Bertalan azt válaszolta, hogy erre a kérdésre most még nem lehet választ adni.

- Nincsenek tapasztalataink a kerékpárút használatával kapcsolatosan. Legalább egy évnek el kell telnie, hogy az esetleges hibák egyértelműen megmutatkozzanak. - jelentette ki a megyei RFK munkatársa.

ÉM-JLI



Miskolc - Olvasónk végigtekert a múlt héten 184 millió forintból átadott 12 km-es kerékpárúton. Ától zéig, azaz a Tiszaitól Diósgyőrig - őszintén!

Elkészült a Tiszai pályaudvar és Diósgyőr között a közel 12 km hosszú kerékpárút az Új Széchenyi Terv Észak-magyarországi Operatív Programja keretein belül. 

Elkészült a Tiszai pályaudvar és Diósgyőr között a közel 12 km hosszú kerékpárút az Új Széchenyi Terv Észak-magyarországi Operatív Programja keretein belül.

Elkészült a Tiszai pályaudvar és Diósgyőr között a közel 12 km hosszú kerékpárút az Új Széchenyi Terv Észak-magyarországi Operatív Programja keretein belül.

Miskolc - A Lehet Más a Politika Miskolci Helyi Csoportja örül, hogy előreláthatólag Miskolc városában is beindulnak azok a közlekedési fejlesztések, amelyek lehetővé teszik azt, hogy jobb legyen a közösségi közlekedés és az autós közlekedés is városunkban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában