Helyi közélet

2012.11.29. 10:08

Jegyzet: Ki marad itthon?

<em>Egyik nap a villamoson középiskolás diákok ültek velem szemben. Meglepő módon nem a szokásos fiatalos témákról beszélgettek, hanem a jövőjüket latolgatták. Nagy volt közöttük az egyetértés. Megállapították: itt nem vár az emberre semmi jó. Aki dolgozni akar és megélni, annak külföldre kell mennie. </em><strong>Hegyi Erika jegyzete.</strong>

Egyik nap a villamoson középiskolás diákok ültek velem szemben. Meglepő módon nem a szokásos fiatalos témákról beszélgettek, hanem a jövőjüket latolgatták. Nagy volt közöttük az egyetértés. Megállapították: itt nem vár az emberre semmi jó. Aki dolgozni akar és megélni, annak külföldre kell mennie. Hegyi Erika jegyzete.A külföld ebben az esetben természetesen Nyugat-Európát jelentette. Mindegyik gyerek hozott egy-egy példát, hogy melyik rokona, ismerőse települt már át, és az új hazában mit dolgozik, és persze a lényeg, hogy azért mennyi fizetést kap.

A délutáni villamosozás a KSH legújabb adatait böngészve jutott eszembe. Ezekből ugyanis az derül ki, hogy a fiatalok harmada munkanélküli, és hogy az állástalanok fele egy éve nem tud elhelyezkedni. Igaz, az idén többen dolgoznak, mint tavaly, de ez szinte csak a közmunkának köszönhető.

Sajnálom a fiataljainkat. Sajnálom, mert tudom, hogy nem a telhetetlenség beszél belőlük, hanem a kilátástalanság. Sokan valószínűleg szerény fizetésért is dolgoznának itthon, csak lenne mit. Diplomásaink ideig-óráig itthon tarthatók a rájuk kényszerített hallgatói szerződés szigorú szabályaival, de nyilván a törvényhozók is tudják, hogy nem ez az igazi megoldás. Meg is kérdezném tőlük: és akkor ki marad itthon?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában