Helyi közélet

2012.11.19. 15:06

Indul a Sajó-völgyi „szmogszezon”

Borsod-Abaúj-Zemplén - Miskolctól Putnokig a szmogriadó közelében a szálló por mennyisége.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Miskolctól Putnokig a szmogriadó közelében a szálló por mennyisége.Szmogriadó tájékoztatási fokozatot rendelt el Miskolc önkormányzata, miután a hét végén a szálló por (PM10) koncentráció túllépte a tájékoztatási küszöbértéket a Búza téren, valamint a Lavotta utcán üzemelő automatikus mérőállomásokon – tájékoztatta portálunkat Dobos Tímea, a miskolci városháza szóvivője.

„A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérjük, mellőzzék a személygépjárművek használatát, utazzanak tömegközlekedéssel, vagy közlekedjenek gyalogosan. Lehetőség szerint mérsékelni kell a szilárd (szén, fa) és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát.Az avar és kerti hulladékok égetése tilos!” – tette hozzá Dobos Tímea.

Nem szellőzik a Sajó-völgy

– Ebben az őszi-téli időszakban ha nincs, vagy csekély a légmozgás a Sajó-völgyben, akkor a levegőben szálló por koncentrációja ezen a területen gyakran eléri vagy meg is haladja a tájékoztatási vagy riasztási határértékeket – mondja Kiss Zoltánné, a Borsod megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv közegészségügyi osztályvezetője. – Ha jön egy nagyobb légmozgás, akkor hamar „kisepri” ezt a térségből, de ha nem tud szellőzni a terület, akkor tartósan megmarad a szmog.

Kiss Zoltánné elmondta, ilyenkor arra kell figyelni, hogy az egészségügyileg veszélyeztetett korosztály tagjai, a gyerekek és az idősebbek lehetőleg keveset legyenek levegőn nap közben, rövidebb ideig szellőztessünk, és aki csak teheti, ne fűtsön fával, vagy saját autó helyett inkább tömegközlekedési eszközökkel járjanak. Természetesen a megyeszékhelyen például a városon belül is eltérőek az értékek, hiszen más a szennyezettsége a belvárosnak mint a kertvárosoknak. Miskolcon ezért három mérőállomás adatait átlagolva számítják ki, hogy milyen mértékű intézkedésekre van adott esetben szükség.

Nem rendelhetik el

Kazincbarcikán a hét végén már tájékoztatták a lakosságot a megemelkedett pormennyiségről.

– Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi felügyelőség tájékoztatása szerint csütörtökön 7,1, pénteken pedig 12,5 százalékos volt a túllépés mértéke – mondta portálunknak Göndör Judit, a kazincbarcikai városháza szóvivője. – Szmogriadót nem rendelhetünk el, hiszen ehhez szükséges lenne egy ilyen irányú önkormányzati rendelet, amelynek megalkotására nem kötelezik az önkormányzatokat. Ráadásul egy ilyen rendelet megalkotásához a településen legalább két állandó mérőállomásnak kell lennie, Kazincbarcikán viszont csak egy van. Hétfőn már a lakosságon kívül az oktatási intézményeket is tájékoztattuk. Azt azonban tudni kell, hogy a mérési adatok nap közben is változnak, így a levegő szennyezettsége nagy mértékben függ attól, mikor fűtünk, közlekedünk autóval. Azt azért nem árt tudni, hogy például a kisgyermekes anyukák akkor tesznek jót a gyermekeiknek, ha inkább a délutáni órákat használják ki a babák levegőztetésére.

Putnokon ha a levegőben szálló por mennyisége meghaladja a tájékoztatási értéket, akkor azonnal értesítik a lakosságot – tudtuk meg Tanner Jánostól, az észak-borsodi város jegyzőjétől, aki hozzátette, ez a mostani esetben is megtörtént.

ÉM-BG


A szálló por hatásai

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: a porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (például fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.


Ahol mérnek

A megyénkbeli mérőállomások aktuális adatai nyomon követhetők az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi felügyelőség honlapján, azon belül is a http://www.kvvm.hu/olm oldalon, ahol a következő települések adatait lehet megtalálni: Hernádszurdok, Kazincbarcika, Miskolc, Oszlár, Putnok, Rudabánya, Sajószentpéter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában