Helyi közélet

2012.11.29. 17:56

Hosszú távon csökkenhet a távhő ára?

Miskolc - A távhőárat maximálja a kormány, de attól még csökkenhetne. Az igazgató nyilatkozata szerint még nincs itt az ideje.

Miskolc - A távhőárat maximálja a kormány, de attól még csökkenhetne. Az igazgató nyilatkozata szerint még nincs itt az ideje.Nagy érdeklődéssel olvashatta sok miskolci az ősz elején, hogy az Avast már csatlakoztatták a geotermikus hőenergiához, azaz az idén már ezzel is fűtenek a városrészben. A Miskolc-Mályi geotermikus kútból a 110-120 fokos vizet a PannErgy a kiépített rendszerén juttatja el a lakásokba. Amikor először felvetődött ez a lehetőség – úgy két éve írtunk róla – akkor dr. Kriza Ákos polgármester nyilatkozta is, hogy jelentősen csökkenhet a távhő ára Miskolcon a fejlesztés eredményeként.

Más volt a válasz

Igen ám, de amikor a csatlakoztatás idején az árcsökkentés iránt érdeklődtünk, egészen más választ kaptunk. „A távhőszolgáltatás díjtételeit a nemzeti fejlesztési miniszter állapítja meg.” És azt is hozzáfűzték: az egyes magyarországi nagyvárosok éves távhőköltségeit összehasonlítva az elmúlt fűtési szezonban Miskolc az egyik legkedvezőbb árakon szolgáltatott.

A fenti mondatot nehéz elfogadni. Márcsak azért is, mert az ugyan tény, hogy hatósági áras a távhőár, azaz a kormány maximálja, de arról szó sincs – legalábbis úgy tudjuk – hogy ennél az összegnél kevesebb nem lehet. (A kérdést nemrégiben az egyik ellenzéki párt is feszegette.)

Nyíri László ügyvezető igazgató felvetésünkre megerősítette, a távhőszolgáltatás díját miniszteri rendelet állapítja meg, de az is szerepel válaszában, hogy legmagasabb hatósági árról van szó.

Tárgyalnak

S hogy miért nem csökkent a távhő ára?

– A Miskolci Hőszolgáltató Kft. a hőenergia jelentős részét (körülbelül 90 százalékát) a MIFŰ Kft. -től vásárolja szintén hatósági áron – fogalmazott nyilatkozatában.

Ebbe a földgáz alapon működő rendszerbe, valamint a miskolci távhőrendszerbe fog becsatlakozni a geotermikus energia. A MIFŰ Kft., a Miskolci Geotermia Zrt. valamint a MIHŐ Kft. jelenleg tárgyalásokat folytat egy üzleti modell kialakítására. A tárgyalásokat követően történhet meg a hatósági ár felülvizsgálata. Arra, hogy mikorra várható változás (csökkenés), nem tért ki az igazgató. Azt viszont megtudtuk, hogy Miskolcon nem emelkedett november 1-jétől a távhő ára. És azt is: Miskolc a megújuló energia minél szélesebb körű alkalmazását tűzte ki célul, mellyel a földgázfüggőséget kívánja tovább csökkenteni. És vizsgálják a további biomassza tüzelésű kazánok telepítésének lehetőségét, hogy kevésbé legyen kitéve a város a földgáz árváltozásának. Ennek előnyei – fejezi ki bizakodását az igazgató – remélhetőleg hosszú távon a felhasználói díjtételekben is érvényesülni fognak.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában