Helyi közélet

2012.11.09. 16:48

Hoffmann Rózsa: megkezdik munkájukat a tankerületi igazgatók pénteken

Budapest, 2012. november 9., péntek (MTI) - Megkezdi munkáját a 198 kinevezett tankerületi igazgató péntek délután - jelentette be Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár Budapesten sajtótájékoztatón.

Budapest, 2012. november 9., péntek (MTI) - Megkezdi munkáját a 198 kinevezett tankerületi igazgató péntek délután - jelentette be Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár Budapesten sajtótájékoztatón.

Az oktatási államtitkár szerint a december 31-éig tartó időszak kellő garanciát jelent arra, hogy az állam az intézmények fenntartójaként - a kistelepüléseken egyben működtetőjeként is - jelenjen meg a köznevelési rendszerben.

Hoffmann Rózsa a tankerületi igazgatókét történelmi feladatnak nevezte, hozzátéve, hogy munkájukban nehézségek is felléphetnek, mert "kitaposatlan útra lépnek". A 198 igazgató "elkötelezett, feladatra kész", de "naivak lennénk, ha azt gondolnánk, hogy teljesen konfliktusmentesen" lezajlik majd az átadás-átvétel - fogalmazott.

Hoffmann Rózsa kiemelte: törvénybe iktatták, hogy a tanév során csoportot, osztályt nem lehet átszervezni, megszüntetni, s az iskolák érdemi munkáját - így egyebek mellett a tantárgyfelosztást, az órarendet, a csengetési rendet és a tanulmányi kirándulásokat - nem érinti majd az átadás-átvétel, amiből "a gyerekek és a szülők semmit nem fognak megérezni".

Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a tankerületi igazgatók a következő két hónapban a frissen megalkotott jogszabályok és egy jelenleg is az Országgyűlés által tárgyalt törvényjavaslat mentén átalakítják a köznevelési rendszert a január 1-jétől bekövetkező állami feladatellátásra, utána pedig ezt irányítják majd.

Elmondása szerint a magyar köznevelés rendszere jelenleg is működik, de jól látszik, hogy "egy olyan ruhadarabnak tekinthető, amelyet gyakorlatilag foltok és öltések tartanak össze, (...) ezt a ruhadarabot kellene újraszabni, hogy ugyanúgy lehessen felvenni", mint korábban.

Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnöke beszámolt arról, hogy pénteken tartották első szakmai értekezletüket, amelyen a 198 tankerületi igazgató letette esküjét, ezzel "kézzelfoghatóvá vált" intézményük működése.

Kitért arra, hogy a központnak hétfőn indul a honlapja (klikk.gov.hu), amely a "szoros kapcsolatfenntartást" szolgálja. A napok legfontosabb feladatának nevezte a kollégák áthelyezéssel kapcsolatos ügyeinek intézését, amit a szakmai előkészítő munka követ.

A központ megbízott elnöke megjegyezte: "azért lehetünk optimisták, hogy ilyen feszített tempóban is végig lehet vinni az átadás-átvétel folyamatát", mert nagyon sok kolléga ugyanazt a munkát folytatja majd, amit eddig is végzett, mindössze a munkáltatójuk változik. A megyeszékhelyek segítséget adnak a tankerületi igazgatók elhelyezésére az átadás-átvételi törvény megjelenéséig - tette hozzá.

Kérdésre Hoffmann Rózsa elmondta: a két tannyelvű iskolák működését eddig gyakorlatilag semmi nem szabályozta, s az igazolja a működésüket, hogy "valóban komoly, jó nyelvtudással kerüljenek onnan ki" a diákok. Ezt szolgálják a velük kapcsolatos szabályok, amelyek "megalkotása a semmihez képest szigorítást jelenthet", ami viszont "abszolút pozitív előjelű változásnak tekinthető".

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában