Helyi közélet

2012.11.30. 15:53

Fórum a Diósgyőri Vár átépítéséről - Csodát várnak, de most türelmet kérnek

Miskolc - Az Ady Endre Művelődés Házban került megrendezésre az a lakossági fórum csütörtökön, amelynek témája "Diósgyőr - Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése" volt.

Miskolc - Az Ady Endre Művelődés Házban került megrendezésre az a lakossági fórum csütörtökön, amelynek témája "Diósgyőr - Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése" volt.Elsőként Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte az érdeklődőket, majd ismertette a projekt fő elemeit: a beruházás - mint az ismeretes - 2,4 milliárd forintba kerül és nagy elemből (Diósgyőri Vár felújítása, Lovagi Tornák tere megépítése, Vásártér építése, Lillafüredi Függőkert) áll. Ezután Sebestyén László országgyűlési képviselő azt emelte kii, hogy hosszú távon a beruházás jelentős számú és sok turistát hozhat Miskolcra, amely jótékony hatással lesz az idegenforgalomra is.

- Fejleszteni szeretnénk egy emblematikus épületet. - mindezt már Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere jelentette ki, aki hozzátette, hogy a munkálatok alatt a környék lakóinak toleránsabbnak kell majd lenniük a szokásosnál. Beszélt arról is, hogy a nem valós az a lakossági félelem, mely szerint nem lesz Diósgyőri Strand. Egy részét ugyan "lecsípi" majd a projekt, de megmarad a létesítmény.

Seresné Horváth Zsuzsanna önkormányzati képviselő a Sümegi Várat említette példaként, amely a település életére jótékony hatással volt. "Türelemre, megértésre lesz szüksége a környék lakóinak!" - fogalmazott.

- Hol lesz a deponálás? Mikor kezdődik és mennyi ideig tartanak az építkezések? - tolmácsolta mondandójában Bartha György önkormányzati képviselő a diósgyőriek kéréseit, amelyre a fórum végén kaphattak választ az érdekeltek.

2014. május 31-re

Ezután Rostás László, Miskolc főépítésze kapott szót, aki vár átépítésének szimbolikáját emelte ki, de beszédében érintette a magyar lovas hagyományokat, majd elmondta: "Diósgyőr építkezik, de nem miattunk, hanem azoknak, akik utánunk jönnek!"

Lengyel Katalin ugyanakkor a részleteket osztotta meg a fórum hallgatóságával. Eszerint: a projekt idén június 11-én startolt, és várhatóan 2014. május 31-én fejeződik be. Vázolta a közbeszerzési eljárás elhúzódását, nehézségeit, majd kiderült, hogy december 14-e az újabb beadási határidő a pályázók részéről. Ezután reményeik szerint 2013. februárjában szerződést szeretne kötni a város a nyertes kivitelezővel, akinek várhatóan 420-440 napja lesz a munkára. Megtudtuk azt is, hogy a Lovagi Tornák terére éppen a fórum napján indult el a közbeszerzés. Azért most, mert a régészeti feltárások miatt módosítani kellett az eredeti terveket. Ez az építkezés jövő áprilisban indulhat.

- Elindult a Lillafüredi Függőkert átépítése, bízunk benne, hogy jövő júliusban át is tudja adni a kivitelező - tette hozzá.

Az építkezés alatt is

Tánczos Tamás, a majdani létesítmény igazgató kiemelte, hogy a vár rendezvényei most is országos és nemzetközi jelentőségűek. Elmondta azt is, hogy az élet nem áll munkálatok idején. Sőt! A kivitelezővel arról is egyeztetni akarnak, hogy bizonyos időközönként középkori ruházatot viselő építész kalauzolja majd a vár vendégeit a területen.

gyanakkor jövőre sem kell lemondania az érdeklődőknek a Borsodi Fonóról, a Középkori Forgatagról, vagy éppen a Vadas Boros Napokról épp úgy, mint az Edda-, a P. Mobil-, vagy a Demjén-koncertekről.

A vár felújításának tervezője, Cséfalvay Gyula (12 éve foglalkozik az építménnyel), mint egri lakos a "Dobó vár" és a Diósgyőri Vár közötti különbségekről és párhuzamokról beszélt, kiemelve azt, hogy miért fontos "visszaépíteni" a várat. Kollégája, Rudolf Mihály építész - ő a Lovagi Tornák Terének tervezője - aprólékosan mutatta be terveit.

Ezután jöhettek a kérdések! Íme néhány közérdekű: "Merről lesz megközelíthető a vár?" A "Bodrogi Zsigmond utca felől." "Meddig tart a munkavégzés napközben? "Hétköznap 7-17 óráig, míg hétvégén kizárólag engedéllyel lehet majd dolgozni 8-17 óráig."


A fórum résztvevői

 • Sebestyén László, országgyűlési képviselő
 • Lengyel Katalin, Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezető igazgató
 • Pfliegler Péter, alpolgármester
 • Seresné Horváth Zsuzsanna, önkormányzati képviselő
 • Bartha György, önkormányzati képviselő
 • Rostás László, Miskolc főépítésze
 • Tánczos Tamás, Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft.
 • Cséfalvay Gyula, a Diósgyőri Vár felújításának tervezője
 • Rudolf Mihály, építész
 • - Juhász-Léhi István -  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában