Helyi közélet

2012.11.12. 14:50

Emelkedett a szállópor-szennyezettség tavaly

Budapest, 2012. november 12., hétfő (MTI) - A legtöbb magyarországi mérőállomáson emelkedő szállópor-szennyezettséget mértek tavaly - mondta az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának hétfői ülésén a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) főosztályvezetője.

Budapest, 2012. november 12., hétfő (MTI) - A legtöbb magyarországi mérőállomáson emelkedő szállópor-szennyezettséget mértek tavaly - mondta az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának hétfői ülésén a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) főosztályvezetője.

A PM10 (kisméretű szálló por) szennyezettség növekedésének egyik oka a lakossági fűtés, a földgázról ugyanis egyre többen állnak át a vegyes, illetve a szilárd tüzelésre, és ennek kibocsátása jelenik meg az adatokban - ismertette Dobi Bálint. Ez a tendencia az Európai Unió más országaiban is megfigyelhető - tette hozzá.

A főosztályvezető elmondása szerint a másik fontos tényező a meteorológia: a tavalyi év rendkívül száraz volt, a kevés csapadék nem tudta az előző évekhez hasonlóan kimosni a légkörből a szennyeződéseket.

Az országban 56 műszerrel mérték a PM10-szennyezettséget, a 2011-es összesített adatok szerint minden mérőállomáson előfordult, hogy az éves határértéket meghaladó volt a szennyezettség.

A legtöbbször, 127 alkalommal Pécsett, a Szabadság úti mérőpontnál tapasztaltak a 40 mikrogramm/köbméter éves határértéknél rosszabb adatokat, de gyakran a határértéknél többet mutattak a műszerek Kazincbarcikán és Miskolcon is.

A jogszabályok szerint évente 35 alkalommal léphető túl az éves határérték, amikor egy napon belül megengedett az 50 mikrogramm/köbméteres érték. A kedvezőtlenül alakuló légszennyezettség miatt a 35 napos limitet is túllépték a mérési pontok 80 százalékánál - közölte Dobi Bálint.

A főosztályvezető elmondta: az idei évről még nem lehet átfogó képet adni, de a kedvezőbb meteorológiai helyzetnek köszönhetően várhatóan jobbak lesznek az összesített adatok a tavalyinál.

A belélegezhető méretű részecskék a légutakba bejutva komoly egészségkárosodást okozhatnak.

Az ülésen a VM főosztályvezetője tájékoztatta a bizottságot a PM10 csökkentésének ágazatközi intézkedési programjáról szóló, tavaly elfogadott kormányhatározat végrehajtásáról. Több képviselő javaslatára a testület végül úgy döntött, hogy írásos tájékoztatást kérnek az intézkedési programban foglaltak végrehajtásának állásáról, ezután térnek vissza a témára.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában