Helyi közélet

2012.11.17. 18:44

Elindult a gondolkodás az Avasról

Miskolc - Készül az Avas fejlesztésének komplex stratégiája, a folyamat első állomása volt pénteken.

Miskolc - Készül az Avas fejlesztésének komplex stratégiája, a folyamat első állomása volt pénteken.Az Avas jelene, a felvetődő problémák és megoldási lehetőségeik voltak a központjában annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amit péntek délben tartottak az Avasi Gimnáziumban. A fórum egy párbeszéd kezdetét jelenti a szervező miskolci önkormányzat szerint, hiszen a cél az, hogy a város megalkossa a területre vonatkozó komplex, intergrált városfejlesztési stratégiáját. Mint ahogy Kiss Gábor alpolgármester fogalmazott a rendezvényen: az Európai Unióban a 2014-20-as tervezési ciklusban a támogatások felhasználása új logikára épül: míg most operatív programokra szerezhető támogatás, addig 2014-től komplex fejlesztési célokra, amelyek teljes városokra, városrészekre vonatkoznak. A munkát már most elkezdi az önkormányzat, ennek első állomása az Avasra vonatkozó komplex fejlesztési stratégia kidolgozása.

Első lépése volt a pénteki kerekasztal-beszélgetés, amelyre közel harminc vendéget hívtak. Részt vett a fórumon dr. Kriza Ákos polgármester és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő (Fidesz), és jelen voltak az avasi civil szervezetek, az egyházak képviselői, az avasi iskolák igazgatói közül többen, az avasi rendőrörs egyik vezetője, és a városháza érintett osztályainak tisztségviselői.

Felvázolt problémák

A találkozó célja ez első alkalommal a problémák felvázolása volt, valamint az, hogy első körben összegyűjtsék a megoldási javaslatokat. Kiss Gábor úgy fogalmazott, a későbbi munka szűkebb csoportokban folyik majd, amelyek összegzésével alkotódhat majd meg az integrált stratégia.

A résztvevők által jelzett problémák több oldalra rúgnának: többen említették a fészekrakó-ügyet, a panellakások túl magas rezsiköltségeit, az együttélési nehézségeket. Sokan hiányolják a közösségi tereket, bár abban egyetértettek, hogy az Avason működő civilek szervezetek és az egyház komoly munkát végez ezen a téren.

A fórumon több megoldási lehetőség is elhangzott. Kiss Gábor alpolgármester szerint a fórumsorozat eredménye lehet az is, hogy kiderül, az összeírt problémák egyes elemei kevés pénzből, rövid távon is orvosolhatók. A nagyobb ívű stratégia egyes részeire komoly támogatás, EU-s pénzek igényelhetőek majd.

ÉM-HM


Miskolc - Már 1991-ben prognosztizálható volt, hogy az avasi lakótelepen kialakul egy szociális problémahalmaz.

Miskolc - Amíg a politikusok egyelőre egymást froclizzák, a civilek párbeszédre törekszenek.

Miskolc - Demagógiáról, csatatérről, együttélésről, "avasi kerekasztalról" és az elfogyott türelemről is szóltak az Avas kapcsán a szerkesztőségünkbe meghívott miskolci politikusok fórumunkon.

Miskolc - Dr. Horváth Béla a ’60-as években Miskolc főépítésze volt, nevéhez fűződik többek között a Miskolci Nemzeti Színház 1957–1959 közötti átalakítása. Ő is vendége volt szerdai fórumunknak.

Miskolc - Az avasi lakótelep sorsa és a fészekrakó-ügy neuralgikus pontja Miskolcnak. Ennek kapcsán szervezett fórumot lapunk szerdán, amelynek Honvéd Józsefné avasi közös képviselő is a vendége volt.

Miskolc - A fészekrakó-problémáról szervezett fórumot lapunk, az Észak-Magyarország.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában