Helyi közélet

2012.11.27. 18:35

„Észak-Magyarország kicsinyeiért”

Borsod-Abaúj-Zemplén - Több mint 399 millió forintos fejlesztés előtt megyénk koraszülött-ellátása.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Több mint 399 millió forintos fejlesztés előtt megyénk koraszülött-ellátása.Nem csak építészetileg kerül jobb helyzetbe a Megyei Kórház koraszülötteket ellátó centruma (PIC) a Csillagpont projekt révén, de eszközök terén is korszerűsödik. Ez utóbbira egy 399 948 715 forintos, 90 százalékos uniós támogatással megvalósuló „Észak-Magyarország kicsinyeiért” pályázat ad lehetőséget. A keddi sajtótájékoztatón dr. Szűcs Ildikó, a PIC osztályvezető főorvosa a 377 millió forint értékű eszközfejlesztésről elmondta: többek között 29 különböző inkubátor, 14 darab, kétfajta lélegeztető gépet, 30 betegfigyelő, valamint az összes többi koordinálására alkalmas 1 központi monitort, továbbá 60 infúziós pumpát vásárolhatnak. (A közbeszerzési pályázat kiírása – a költséghatékonyság miatt az egri Markoth Ferenc Kórházzal közösen – már meg is jelent.) A fejlesztés során 157 „túlkoros”, ennél fogva csak drágán működtethető berendezéstől válhat meg a régió egyetlen koraszülött-ellátó centruma.

A pályázók vállalásai között szerepel, hogy 5 éven belül jelentősen csökkentik az 1500 gramm alatt születetteknél a súlyos agykamrai vérzését elszenvedők arányát, s javítják az ugyanezen súly alattiak elhalálozási statisztikáját. Mint a főorvos elmondta: e téren nem csak külföldi, de hazai viszonylatban is rosszul állunk, ami a régión belüli rosszabb társadalmi-szociális helyzettel és elmaradottabb egészségügyi kultúrával is magyarázható, akárcsak az, hogy a koraszülések aránya is duplája az országos átlagnak.

Helyi sajátosságok

A pályázat benyújtása óta 59 ágyasból 74 ágyassá fejlődött PIC-ben – s ez kivételesnek mondható – néhány több hónapos beteg csecsemőt is kezelnek. Az ágykihasználtság az intenzív ellátásban 90 százalék fölötti.

Az informatikai és eszközfejlesztésen túl sokat jelenthet az is, ha a Csillagpont projekt révén mostani helyéről, a GYEK épületéből a jelenlegi sebészeti tömbbe költözik át a PIC, miképp a szülészet, végre „egy fedél alá”. Így még a kórházon belüli szállítás kockázata is csökken. Az itteni PIC előnyeként említették, hogy ebben a kórházban helyben van a gyermeksebészet is.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában