Helyi közélet

2012.11.28. 09:26

Borsod a „mentsvár”?

Borsod- Abaúj-Zemplén megye - Fejérből megyénkbe hozhatták a szennyezett talajt.

Borsod- Abaúj-Zemplén megye - Fejérből megyénkbe hozhatták a szennyezett talajt.Árokba hajtott egy tartályos kamion az M7-esen vasárnap. A járműből 10 köbméter kőolaj ömlött ki, de megakadályozták, hogy a veszélyes anyag a Velencei-tóba kerüljön. Az egyik rádiós híradás szerint a kármentesítés során a szennyezett talajt egy borsodi hulladéklerakóba szállítják.

Kiderítettük: közelebbit a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (igazgatója dr. Zay Andrea) mondhat. Kérdéseinket írásban küldtük el, hétfőn: pontosan hová szállították (miért épp Borsodba: közelebb nem volt-e alkalmas lerakó?), milyen módon, mekkora mennyiségről van szó, s mi lesz a sorsa? A „tájékoztatás”, többszöri sürgetésre, a minisztérium jóváhagyásával keddi lapzártánk előtt érkezett meg:

„A szennyezett talaj kitermelése folyamatban van. A kárelhárítási munkákat végző cég a kitermelt szennyezett talajjal a veszélyes hulladékokra vonatkozó jogszabályi feltételek alapján – az engedélyben foglaltaknak megfelelően – köteles eljárni. A kft. munkatársának tájékoztatása szerint vasárnap 125 tonna szennyezett földet szállítottak el ártalmatlanítási engedéllyel rendelkező átvevőkhöz. Várhatóan még további 200 tonna szennyezett föld kitermelésére van szükség a teljes kármentesítéshez.”

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában