Helyi közélet

2012.11.04. 11:38

Biztosítás: a „jövőre” nem értelmezhető

Miskolc - Jövő évtől a kormány az összes nem-életbiztosításra 10 százalékos különadót vet ki, illetve ez az adó a cascónál 15 százalék lesz.

Miskolc - Jövő évtől a kormány az összes nem-életbiztosításra 10 százalékos különadót vet ki, illetve ez az adó a cascónál 15 százalék lesz.„Ez az adó túl nagymértékű ahhoz, hogy az ügyfelekre át tudják hárítani, s ahhoz is sok, hogy a biztosítók le tudják nyelni. Egy 10 százalékos adó az összes biztosítót veszteségessé tenné, holott a biztosítók mintegy harmada már most is az. Ezért egyedüli megoldásnak a díjakért járó ellenszolgáltatások radikális csökkentése látszik” – írja a Lakásfókusz lakossági ingatlanos blog. Mégis milyen szigorításokra számítsunk? - kérdeztük a Magyar Biztosítók Szövetségét (MABISZ).

„Nem tudunk várható szigorításokról. A lakásbiztosítási szerződések feltételeinek módosítására amúgy sincs lehetősége a biztosítónak, csakis a biztosítási évforduló alkalmával. A biztosítás évfordulója pedig mindig a szerződéskötés napja, tehát a „jövőre” e tekintetben nem értelmezhető, mivel minden szerződőnek más napra esik a szerződéses évfordulója” - válaszolta lapunknak Gilyén Ágnes, a MABISZ kommunikációs főosztályvezetője. Aki azt is elmondta, mivel a verseny már most is jelentős a lakásbiztosítási piacon – a kínálat is nagyon széles körű. Így a verseny lehet, hogy inkább a díjcsökkenés irányába viheti el a biztosításokat, mint a szigorítások felé - vélte.

A blog arról is ír: „Ezen túl a kifizetés is várhatóan sokkal szigorúbb lesz...A biztosító várhatóan majd így próbálja visszafogni a kifizetéseket.” Gilyén Ágnes erre reagálva elmondta: „..az, hogy mire fizet a biztosító és milyen esetben, a szerződéses feltételekben meghatározott, ettől eltérni nem lehet.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában