Helyi közélet

2012.10.03. 13:46

Nem marad Miskolcon a látványtár

Miskolc - Hiába a civil összefogás, a Lézerpont Látványtár gyűjteményeit eladja a tulajdonos.

Miskolc - Hiába a civil összefogás, a Lézerpont Látványtár gyűjteményeit eladja a tulajdonos.Most már szinte biztos, a Lézerpont Látványtár értékes gyűjteményei nem maradnak Miskolcon. Az Észak-Magyarország Barna Györgytől, a látványtár tulajdonosától megtudta: bár az év elején még úgy tűnt, van remény arra, hogy a látványtár a városban maradjon, de mára kiderült, a remények elszálltak. Mint arról többször is írtunk, Barna György már az elmúlt évben azt fontolgatta, hogy eladja gyűjteményét, mert a jelenlegi városvezetés mint fogalmazott, „szándékosan agyonhallgatja” a látványtár kiállításait. Pénzzel az előző városvezetés sem támogatta a gyűjteményt, a menedzselését azonban komolyan vette. Ha híres vendég érkezett Miskolcra, akkor az egyik programja a látványtár volt, és megfelelő reklámot is kaptak a kiállítások a különböző városi lapokban, kiadványokban, sorolta korábban a tulajdonos. Azóta alakult egy civil fórum a kiállítások megmentéséért és alakult egy önkormányzati bizottság is, mely ugyan Barna Györgytől bekért iratokat, de tulajdonképpen semmi sem történt.

Nincs semmi remény

Jelenleg a népviseleti gyűjtemény iránt több külföldi múzeum is érdeklődik, a többi gyűjteményt pedig magyarországi alapítványok, múzeumok vinnék. A tárgyalások előrehaladott állapotban vannak, jelezte Barna György, aki hozzátette: úgy látja, amíg a jelenlegi városvezetés lesz hatalmon, semmi remény nincs arra, hogy Miskolcon megnyugtató jövője lehet a látványtárnak.

Beszámolt azonban egy számára váratlan fordulatról is. A napokban meglátta a kiállításokat L. Simon László kultúráért felelős államtitkár, akinek nagyon tetszett a gyűjtemény.

– Mivel ő is gyűjtő, rögtön egymásra találtunk. Jól elbeszélgettünk, és közben megkérdezte az államtitkár, miért ilyen mostoha sorsú a látványtár. Én azt mondtam neki, Miskolcon nem biztosított a látványtár jövője, és valószínűleg azért, mert feketelistán vagyok – idézte föl Barna György.

Az államtitkár szerint viszont a látványtárban látott anyag alkalmas arra, hogy egy komoly, rendes működési engedéllyel rendelkező kiállítás alapját képezze.

Felajánlotta segítségét abban az esetben, ha a városvezetés is támogatást nyújt a gyűjteménynek. A legfrissebb fejlemény pedig az, hogy az államtitkár azt szeretné, ha a látványtárban található tojásgyűjtemény könyvben is megjelenne. Ehhez felajánlotta anyagi támogatását.

Miskolcnak nem kell

Barna György még mindehhez hozzátette: a jövőben uniós támogatásból nem lehet majd strandokat, vizes létesítményeket építeni, hanem kulturális attrakciókra ad majd forrást az unió. Erre kiválóan alkalmas lenne a Lézerpont gyűjteménye, de úgy tűnik, Miskolc ezzel a lehetőséggel nem akar élni. Keserűn teszi hozzá: a mostani városvezetés valószínűleg azért bánik mostohán a gyűjteménnyel, mert az még Káli Sándor idejében nyílt meg, és az akkori kulturális miniszter, Hiller István nyitotta meg.

ÉM-HE

 A Lézerpont Látványtár kiállításai

Kárpát-medence népviseletei, Eltűnő kismesterségek, Népszuper-kiállítás a közelmúlt tárgyaiból, Irodagépek gyűjteménye, Erdélyi ásványok, Optikai eszközök kiállítása 


Miskolc - Elsőként az Észak-Magyarország számolt be február közepén arról, hogy megoldódni látszik a Lézerpont Látványtár ügye.

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában