Helyi közélet

2012.10.19. 14:08

Miskolc - Jogvédő szervezetek: jól teljesített a rendvédelmi hatóság a miskolci Jobbik-tüntetésen

Budapest, 2012. október 19., péntek (MTI) - Jogvédő szervezetek szerint a rendőrség nagy erőkkel volt jelen és megfelelően biztosította a Jobbik szerdai, miskolci demonstrációját.

Budapest, 2012. október 19., péntek (MTI) - Jogvédő szervezetek szerint a rendőrség nagy erőkkel volt jelen és megfelelően biztosította a Jobbik szerdai, miskolci demonstrációját.

A Társaság a Szabadságjogokért, az Amnesty International Magyarország, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, valamint a Magyar Helsinki Bizottság erről szóló, az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint, "köszönhetően az előzetes rendőri intézkedéseknek, a nagy létszámnak és a felkészülésnek is, komolyabb atrocitás nem történt. Habár kiélezett helyzetekben nem mérettetett meg a rendőrség, az megállapítható, hogy a rendvédelmi hatóság felkészült volt és jól teljesítette feladatát."

A civil szervezetek fontos előrelépésnek tartják, hogy a Miskolci Rendőrkapitányság elfogadta kérésüket egy előzetes egyeztetésre az avasi demonstráció előtt. Hozzátették: az egyeztetés sikeres volt, a rendőrség egyértelműen kiállt amellett, hogy fizikai erőszak esetén határozottan fellép a romák védelme érdekében. Ugyanakkor megválaszolatlan maradt a kérdés, hogy a rendőrség álláspontja szerint mi a hatékony és jogszerű fellépés, ha a szónokok uszítanak.

Közlésük szerint az avasi Jobbik-tüntetésen szerencsére nem történt olyan esemény, amely oszlatásra okot adott volna. "A beszédek megbélyegzőek, kirekesztőek és hazugak voltak, de nem érték el az uszítás büntetőjogi fokát" - fogalmazott a négy szervezet, hozzátéve: a vonuló tömeg is nyugodt maradt, a helyiek elleni kiszólások szórványosak voltak.

Szerdán Miskolcon a Jobbik, a helyi cigány nemzetiségi önkormányzat és a Demokratikus Koalíció is demonstrációt tartott, ezeken összesen csaknem kétezren vettek részt. A megmozdulások rendbontás nélkül értek véget.

A Jobbik október elsején jelentette be: az avasi városrészbe menetet szervez, amellyel felhívja a kormány és a helyiek figyelmét arra, hogy "elfogyott az emberek türelme", és "Magyarországon ma nincs közbiztonság". Ugyanerre a napra békés demonstrációt hirdetett a Demokratikus Koalíció, a miskolci cigány nemzetiségi önkormányzat pedig A hazáért, a demokráciáért! elnevezéssel indított menetet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában