Helyi közélet

2012.10.01. 12:09

Merre tovább kerekesszékkel, ha elfogy alattuk a járda?

Miskolc - Enyhén fogalmaz hézagos az akadálymentesítés Miskolcon. A hivatal most megnézte, hol vannak hibák.

Miskolc - Enyhén fogalmaz hézagos az akadálymentesítés Miskolcon. A hivatal most megnézte, hol vannak hibák.Szeptember közepén kaptunk Sasvári Gyulától, a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc városi Egyesületének akadálymentesítési tanácsadójától levelet. Azt írta: a város több pontján problémás az akadálymentesítés. Fotókat is mellékelt, leginkább a közelmúltban befejezett útfelújításokról. Akkor megkerestük az önkormányzatot, ahol azt ígérték, találkoznak Sasvári Gyulával, és elkísérik a problémás helyekre, hogy megoldást találjanak. Ez a találkozó hétfőn létrejött: a hivatal részéről Rogosz Sándorné, a városüzemeltetési osztály vezetője és Lévai István közlekedési ügyekért felelős munkatárs volt jelen. Megtudtuk: a Miskolci Városfejlesztési Kft. is kapott meghívót, de onnan nem jött el senki.

Lapunk ott volt, és már a találkozási pontnál, a Zenepalota mögötti parkolóban több hibát találtunk. A Petőfi utcai gyalogos átjáró ugyanis gyalogosnak jó, de kerekesszékkel csak az egyik zebrán lehet átjutni. Sasvári Gyula szerint ez a jobbik eset, mert van, ahol lemenni le lehet a járdáról, de szemben már elfelejtették akadálymentesíteni.

Erre az átjáróra az volt a hivatal válasza: az akadálymentesített rész a Dayka útfelújítás része, a másik már nem.

A járda vége

Azután továbbmenve egyszer csak elfogyott a járda. De kerekesszékkel nem lehetett át kelni az úttesten. Megtudtuk: ott épült volna járda, csak „elmaradt az IVS második üteme” – fogalmazott Lévai István. Így, hogy elmaradt, nem volt más választás, Sasvári Gyulának, közel 200 méteren át, az úttesten, autók között kellett a következő feljáróig eljutnia. De itt a feljutás nem volt egyszerű, hiszen úgynevezett K szegély nehezítette. A szakemberek szerint ez olcsóbb, mert könnyebb a járdához igazítani.

„Nem is tudom, mi a bosszantóbb, ha nem akadálymentesítenek, vagy ha igen, de rosszul” – mondta Sasvári Gyula. És sétánk alatt többször felmerült a kérdés: ha elkészül egy beruházás, akkor ki az, aki ellenőrzi, hogy jó-e az akadálymentesítés. erre választ nem kaptunk.

Az önkormányzat részéről pedig legtöbbször a pénzre, a szűkös költségvetésre hivatkoztak. De Lévai István azt is elmondta: volt, hogy egy mozgássérült diákhoz igazították az akadálymentesítést, aki Diósgyőrből járt be. Sasvári Gyula szerint: jobb lenne mindenhol akadálymentesíteni, akkor nem kellene egyedileg „vacakolni”. De a Petőfi utca problémás helyeit látva Lévai István azt is elmondta: a párhuzamos utca, azaz a főutca akadálymentesített, ott biztonságosabb a közlekedés.

A bejárás végén, a hivataltól ígéretet kapott az egyesület: ezentúl kikérik az érintettek véleményét, ha akadálymentesítésről van szó.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában