Helyi közélet

2012.10.16. 17:33

Kamaszok a bíróságon – Működés közben tanulható a jogrendszer

Miskolc - Az Országos Bírósági Hivatal „Nyitott Bíróságok” címmel programot hirdetett középiskolások számára.

Miskolc - Az Országos Bírósági Hivatal „Nyitott Bíróságok” címmel programot hirdetett középiskolások számára.A közeljövőben megnyitják a bíróságokat a középiskolások előtt, hogy a fiatalok betekintést nyerjen az igazságszolgáltatás munkájába, megismerkedjenek a jogi alapfogalmakkal és hogy bővüljenek a jogi ismereteik, ami a későbbiekben könnyebb boldogulást tesz lehetővé az élet minden területén. A projekthez csatlakozott a Miskolci Törvényszék is, amelynek keretében különböző programokat dolgoztak ki a középiskolák számára, tájékoztatta portálunkat dr. Szabó József, a törvényszék szóvivője.

A fiatalok színes programsorozat során ismerkedhetnek meg a magyar igazságszolgáltatás rendszerével, a bíróságok szervezeti felépítésével, működésével. A diákok interaktív programok, játékok, „Ki mit tud a bíróságról?” teszt segítségével sajátíthatják el az alapvető jogi fogalmakat, így lehetőséget kapnak arra, hogy kellő ismeretekkel bírjanak azokban a jogi helyzetekben, amelyekkel minden nap találkozhatnak. Ilyen szituáció lehet egy szerződéskötés; például amikor telefont vásárolnak, felmerül a szavatosság, jótállás kérdése. Megtudhatják, mit is jelent a kezesség, mielőtt kezesként aláírnának egy szerződést, vagy hogy mit tehetnek akkor, ha egy barátjuk nem akarja megadni a tartozását, s ennek kapcsán azt is, hogy mi az a fizetési meghagyás. Szinten a mindennapi életből vett példa: legálisan átmásolhatok-e egy-egy zenei CD-t a haveromnak? A program során olyan gyakorlati ismeretekre is szert tesznek a fiatalok, mint hogy milyen információt oszthatnak meg magukról a facebook-on, és hogy milyen veszélyeket rejthet az internet, vagy hogy mi a teendő, ha bűncselekmény tanújává, sértettjévé válik valaki, s van-e feljelentési kötelezettsége, kell-e tanúskodnia?

A program kiegészülhet egy perszimulációval is – tette hozzá Szabó József –, vagyis egy bírósági tárgyalás bemutatásával, amelybe a diákokat „vádlottként”, „védőkként”, „ügyészként” lehet bevonni, s így a középiskolások játékos formában ismerhetik meg a bírósági eljárás alapvető szabályait. A programsorozat részeként a fiatalok egy pedagógus kíséretében megtekinthetik a Miskolci Törvényszék és a helyi bíróságok épületét, részt vehetnek egy tárgyaláson – ami leginkább megfelel életkori sajátosságaiknak –, majd lehetőségük nyílik a tapasztalataik megbeszélésére, mondta még a szóvivő.

Szabó József arról is tájékoztatta portálunkat, hogy a törvényszék megkereste valamennyi, megyénkbeli középiskola igazgatóját, hogy felajánlják számukra a lehetőséget. Már több visszajelzés is érkezett, de a törvényszék továbbra is várja a csatlakozni kívánó középiskolák jelentkezését.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában