Helyi közélet

2012.10.03. 14:05

Encs: a találmányok és a helyi ízek városa

Encs - Különös találmányok, mesteri munkák, hazai ízek várják a látogatókat Encsen.

Encs - Különös találmányok, mesteri munkák, hazai ízek várják a látogatókat Encsen.A hét végén érdemes lesz Encsre látogatni, itt rendezik meg ugyanis október 6-án és 7-én a Rákóczi Expo-IDEA Nemzetközi Találmánykiállítás, Termékbemutató és -Vásárt. Az eseménynek a Városi Sportközpont ad helyet. Az újjászervezett kiállításon és vásáron a látogatók találkozhatnak hazai és külföldi feltalálók újdonságaival, mintegy félszáz találmánnyal és a helyi termelők, üzemek, kézművesek termékeivel egyaránt, mondta el lapunknak Kércsi Tibor, a rendezvény főszervezője. A hazai feltalálók mellett Horvátországból, Szerbiából és Szlovákiából jönnek kiállítók: így jelen lesz a Szerbiai Feltalálók Akadémiája Belgrádból, a Szerb Feltalálók Egyesülete Novi Sadból a Than Fivérek Értelmiségi Kör Óbecséről a Tesla Udruga Inovatora Horvátországból, de jönnek kiállítók Szlovákiából is. A hazai pálya előnyeit élvezve itt lesz a helyiek büszkesége Fucsala Miklós. Az encsi feltaláló jóvoltából és közreműködésével jönnek el immár harmadik alkalommal Encsre az ország minden részéről „kollégái” találmányaikkal.

Előadások, kiállítások

A vendégeket szakmai előadások is várják. Szombaton délben egészségügyi témájú előadások keretében a rehabilitációról, az egészség karbantartásról, a betegségek megelőzésről, délután a méhészetben használt természetes szerekről, majd a biomasszából készített brikettről hallhatnak hasznos információkat. Záró előadásként vasárnap délelőtt fél 10-től a mágneses vízlágyítóról és a generátorok újrahasznosításáról hallhatnak előadást. Az újítások, találmányok mellett kézműves termékek és különleges, finom élelmiszerek, étkek is várják az idelátogatókat, melyek közül több termelő kóstolást is lehetővé tesz.

Kézművesek utcája

A kézművesek utcájában bőrtermékekben, fafaragásokban, abaúji szőttesekben, hímzésekben, mézeskalácsokban, tűzzománc képekben gyönyörködhetnek, melyekből akár vásárolhatnak is egy-két kedvükre való darabot. A kézműves remekek mellett megcsodálhatják Borsos István helyi szobrászművész rakacai márványból faragott kőszobrait és Kavalecz Lajos abaúji származású művész harmóniát sugárzó faszobrait is.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában