Helyi közélet

2012.10.11. 12:24

Borospalackokból készítenek látványos kültéri alkotásokat

Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud - A bodrogkeresztúri pincészeteknél ezen a hétvégén zajló Mindszenthavi Mulatság színes programjai és a Patricius Borház látványos kültéri palackalkotásainak megnyitója jó apropót szolgáltathatnak az olvasóknak a Tokaji Borvidékre tett hétvégi kirándulásra.

Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud - A bodrogkeresztúri pincészeteknél ezen a hétvégén zajló Mindszenthavi Mulatság színes programjai és a Patricius Borház látványos kültéri palackalkotásainak megnyitója jó apropót szolgáltathatnak az olvasóknak a Tokaji Borvidékre tett hétvégi kirándulásra.

2012. október 13-án szombaton 14 órakor lesz a megnyitója a bodrogkisfaludi Patricius Borház teraszán a Tervezz borosüveggel! című pályázat újrahasznosított borosüvegekből készült alkotásainak. A pályázóktól kültéri installációkra vártak terveket, ami lehetett szobor, interaktív - azaz környezeti hatásokra, szélre, esőre reagáló – megoldás, vagy éppen közösségi játék. Azért kültéri műveket vártak, mert a borászat ezek megvalósításával szeretné felhívni a figyelmet a zempléni táj egyediségére, gazdag természeti értékeire és a környezet megóvásának érdekében történő alapanyag újrahasznosítás szükségességére. (Nem az első lépése ez a borászatnak a környezetvédelem felé, 2010-ben más Tokaj-Hegyaljai borászatokkal együtt sikerrel léptek fel a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű megépítése ellen.) A kiállított művekkel nem utolsósorban rendhagyó szórakozási lehetőséget kívánnak biztosítani a szüreti időszakban hozzájuk látogató vendégek számára.

A beérkezett tervekből a Prehuman Syndicate projekt, azaz N. Iván Kata és Mindák Gergely Üveg-hullám c. installációját és Tóth Tímea - Emri Dóra páros Borszentély c művét valósítják meg a borháznál a hétvégi megnyitóra. Az alábbi képen (látványterv) látható Üveg-hullám egy un. kinetikus szobor, amelyet a látogatók az egymás mellett sorakozó mérleghintákra erősített palackok megbillentésével hozhatnak mozgásba, ennek hatására a szerkezet lassan hullámzó mozgásba kezd. A Borszentély hasonlóan érdekes látványosság lesz a négyszáz darab, különböző hosszúságú, földbe rögzített faléc tetejére erősített borosüveggel.

Minden érdeklődőt szeretettel és egy pohár pezsgővel várnak a Patricius Borház szombati megnyitóján, valamint azt követően Eichinger Tibor és Csurkulya József gitár és cimbalom koncertjén.

A Mindszenthavi Mulatságon zenél még a Tálas Áron Trió, szombat este ismét fergeteges táncházra lehet számítani a Madaras zenekarral. Ezen kívül gasztronómiai ínyencségek és kiváló tokaji borok várják a hétvégén a bodrogkeresztúri pincészetekbe látogatókat.

Nem érdemes tehát lemaradni, de akivel valamilyen okból mégis ez történik, megnyugatásképpen elmondjuk, hogy a palackalkotásokból készült kiállítás egész októberben és novemberben díjtalanul megtekinthető a borház teraszán. Aki viszont mégis útnak indul, a Mindszenthavi Mulatság részletes programjáért látogassa meg a tokajfestival.hu oldalt. A rendezvényre a belépés díjtalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában