Helyi közélet

2012.10.27. 21:30

Bárczay Kúria Találkozó Hejőcsabán

Miskolc - Bárczay Kúria Találkozóra kerül sor szombaton a hejőcsabai Bárczay Kúriában, amely a Gárdonyi Géza Művelődési Háznak ad otthont már a 60-as évek óta.

Miskolc - Bárczay Kúria Találkozóra kerül sor szombaton a hejőcsabai Bárczay Kúriában, amely a Gárdonyi Géza Művelődési Háznak ad otthont már a 60-as évek óta.

A Bárczayak Felső-Magyarország jelentős nemesi családjai közé tartoztak és az ősi fészektől, Bárcától - amely jelenleg Kassa közigazgatási területéhez tartozik -, kiindulva a Felvidék több településén építettek jelenleg is még meglévő és funkcionáló kúriákat, kastélyokat. A szombati találkozó ezen intézmények, települések vezetőinek, így a szlovákiai Bárca polgármesterének részvételével - ezek nemzetközi találkozójára, és akár egy későbbi nagyobb cél érdekében való összefogásra kínált kiindulási pontot. A rendezvényre meghívást kaptak a Bárczay leszármazottak is; történelmi szerepük méltatásával Dr. Rémiás Tibor történész előadása foglalkozott.

Az intézményt működtető Hejőcsabai Fiatalok Közhasznú Egyesülete által szervezett ünnepség emléktábla avatásával zárult, mely "mementót" állít a hejőcsabai kúria neves szülöttjének, Bárczay Miklósnak, aki az 1848/49-es forradalom és szabadságharc századparancsnoka volt, és az általános amnesztia mentette ki életfogytiglani börtönbüntetése alól, majd Hejőcsabán, szülőföldjén lett eltemetve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában