Helyi közélet

2012.09.26. 13:55

Vegyigyárba betonozták az Északot Kazincbarcikán

Kazincbarcika - Az Észak-Magyarország - címlapján az alapkőletételről szóló cikkel is - belekerült abba az időkapszulába, amit a Donau Chemie Kazincbarcikán megvalósuló gyárának alapkövébe helyeztek el a szerdai eseményen.

Kazincbarcika - Az Észak-Magyarország - címlapján az alapkőletételről szóló cikkel is - belekerült abba az időkapszulába, amit a Donau Chemie Kazincbarcikán megvalósuló gyárának alapkövébe helyeztek el a szerdai eseményen.Az osztrák Donau Chemie AG és magyarországi leányvállalata, a Donauchem Kft. szerdán ünnepélyes keretek között lerakta új vas-klorid és polialumínium-klorid (FeCl3/PAC) gyárának alapkövét Kazincbarcikán, a Wanhua-BorsodChem telephelyén. A gyár – amely a Donau Chemie első magyarországi termelő egységeként üzemel majd – jó példája a vállalat magyar vegyipar továbbfejlesztése iránti elkötelezettségének. A 6,4 millió eurós kezdeti beruházásból megvalósuló gyár a tervek szerint 2013 áprilisában kezdi meg működését. E termelő és disztribúciós rendszer kiépülésével Magyarország a régió víztisztító vegyianyag-iparának központjává válhat.

Az új vas-klorid és polialumínium-klorid gyár Kazincbarcikán, Kína legnagyobb kelet-közép-európai befektetésének helyszínén, a Wanhua-BorsodChem telephelyén épül fel. A gyár a Wanhua-BorsodChem TDI-2 gyárának melléktermékeként keletkező sósavat fogja feldolgozni környezetbarát vízkezelési vegyianyag-gyártás során. A gyár létrehozására vonatkozó szerződést a Donau Chemie versenypályázat során nyerte el. Az építkezés 50-60 építő-szerelő munkásnak, az elkészült üzem pedig 25 vegyipari szakembernek biztosít majd munkát. Az elkészült gyár évi 75 000 tonna FeCl3 és 30 000 tonna PAC termék előállítására lesz alkalmas. Az itt előállított termékek Magyarországon, továbbá a Donau Chemie értékesítési hálózatán keresztül Ausztria, Bosznia, Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna piacain kerülnek forgalomba.

A Donau Chemie által gyártott vízkezelési és víztisztítási vegyianyagokat az ivóvíz- és szennyvízkezelésben, továbbá nyilvános fürdők és uszodák vizeinek tisztításában használják. Az Európai Unió környezetminőségi előírásokról szóló irányelve szerint a közép- és kelet-európai tagállamok kötelesek lépéseket tenni a környezetminőségi előírások 2015-ig történő elérése érdekében. Ezen irányelvnek köszönhetően e piacokon a következő évek folyamán a vízkezelési és víztisztítási termékek iránti kereslet várhatóan jelentősen megnövekszik. A tervek szerint az új üzemnek köszönhetően Magyarország a vízkezelési és víztisztítási vegyianyagok exportcentrumává válik.

Elkötelezettek a fejlődés iránt

„A létrehozandó gyár jól mutatja azt a törekvésünket, amely szerint vállalatunk kazincbarcikai központtal a vízkezelési vegyianyagok vezető gyártója, disztribútora és exportőre kíván lenni Kelet-Közép-Európában.” – mondta Franz Geiger, a Donau Chemie AG vezérigazgatója. „Leányvállalatunkon, a Donauchem Kft.-n keresztül 1994 óta vagyunk jelen Magyarországon és az új gyár megépítése bizonyítja a magyar vegyipar továbbfejlesztése iránti elkötelezettséget is. Büszkék vagyunk arra, hogy megnyertük a BorsodChem versenypályázatát e feldolgozó kapacitás létrehozására, és örömmel együttműködünk a vállalattal egy észak-kelet-magyarországi vegyipari klaszter létrehozásában.”

Franz Geiger a gyár alapkövét Jiansheng Dinggel, a Wanhua-BorsodChem vezérigazgatójával közösen helyezte el. A gyár által feldolgozandó nyersanyagot és a kazincbarcikai telephelyet egyaránt a Wanhua-BorsodChem biztosítja.

„A Wanhua-BorsodChem örül a fejlesztéseknek” – mondta Jiansheng Ding, a vállalat vezérigazgatója, s hozzátette: „Elkötelezettek vagyunk a vegyipari beruházások bővülése iránt Észak-Kelet-Magyarországon. Mindig öröm és büszkeség számunkra, ha bázisául szolgálhatunk további feldolgozó egységeknek, legyenek azok akár helyi, akár nemzetközi vállalatok. A jövőben további iparági beruházások megvalósulására számítunk.”

„Az új gyár megépítésével a környezetvédelmi szempontból nagyon értékes vízkezelési és víztisztítási vegyianyagok gyártó- és exportbázisa jön létre Magyarországon.” – fogalmazott Hidvéghi Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára. „Ez a beruházás is megerősíti a kormányzat azon törekvéseit, hogy Magyarország a Kelet-Közép-Európában elfoglalt stratégiai földrajzi helyzetéből és kiváló logisztikai adottságaiból adódó előnyöket kiaknázza.” – tette hozzá.

„Az új kazincbarcikai gyár Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Észak-Kelet-Magyarország egyik legjelentősebb ipari hagyományára, a vegyipari technológiára és szaktudásra épít.” – mondta dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, kiemelve, hogy „a külföldi befektetők élénkülő érdeklődése megyénk iránt és e beruházás is jól érzékelteti Észak-Magyarország ipari újjáéledését.”


Érdemes tudni

Az ausztriai központú Donau Chemie AG Csehországban, az Egyesült Államokban, a Fülöp-szigeteken, Lengyelországban, Magyarországon, Németországban, Olaszországban, Romániában és Szlovákiában működtet leányvállalatokat. A kizárólag magyar munkavállalókat foglalkoztató leányvállalata, a Donauchem Kft. 1994 óta van jelen hazánkban. A vállalat az új kazincbarcikai gyáron kívül Magyarországon további fejlesztéseket tervez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában