Helyi közélet

2012.09.07. 17:51

Száz csodás törpefa az Ifiházban

Miskolc - Magyarország és a környező országok legszebb bonsaiait csodálhatjuk meg a hét végén.

Miskolc - Magyarország és a környező országok legszebb bonsaiait csodálhatjuk meg a hét végén.Közel 100 csodás törpefát, azaz bonsait tekinthetnek meg szeptember 8-án és 9-én mindazok, akik ellátogatnak az Ifjúsági és Szabadidő Házba. Magyarországon 30 éves a bonsaikultúra, ennek alkalmából rendez nemzetközi kiállítást a Miskolci Bonsai Klub. Rácz Jánostól, a klub elnökétől megtudjuk: érkeznek miniatűr fák az ország minden részéből, a Dunántúlról, a fővárosból, Észak-Magyarországról, de a határainkon túlról is: Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból, Litvániából és várhatóan Németországból. Lesznek olyan bonsaiok, melyek közel 100 évesek, és olyanok is, amelyek igazi ritkaságnak számítanak. Ilyen például a molyhos tölgy, a vadkörte,a fikusz indico, vagy a virágzó kőris.

Szombaton metszésbemutató és suissek tárlatvezetés egészíti ki a kiállítást, a vasárnapi vendégek pedig az ikebanák és oshibanák kötését csodálhatják meg.

Szépség és öröm

Rácz János kiemelte: a bonsainevelés kreatív pihenést, szépséget, örömöt nyújtó hobbi, ugyanakkor türelemre és figyelemre nevel. A kis fák gondozása fejleszti szépérzékünket, gondozásán keresztül pedig a természet körforgásának törvényszerűségeit is megismerhetjük. Az évek során kitartó gondoskodással igazi műalkotásokat lehet létrehozni, a növény és mestere között észrevétlenül sajátos kapcsolat alakul ki. Napjainkban a bonsainevelés világszerte elterjedt művészet, amelyet nálunk is nagyra becsülnek, és sokan foglalkoznak vele klubokban, egyesületekben. A hétvégi kiállítás szervezői délelőtt 9 órától délután 4 óráig várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában