Helyi közélet

2012.09.28. 13:48

Száraz a Bódva Szepsinél: ökológiai katasztrófa fenyeget

Borsod-Abaúj-Zemplén, Szepsi - A szlovákiai Szepsinél szinte egyetlen csepp víz sincs a Bódva-folyó medrében.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Szepsi - A szlovákiai Szepsinél szinte egyetlen csepp víz sincs a Bódva-folyó medrében.A Bódva két évvel ezelőtt még hatalmas árvizet okozott megyénkben. Ki ne emlékezne rá, amikor 2010 nyarán például átszakította a gátat és elöntette Szendrő és Edelény egy részét is. Most arról számol be a tudósítók.hu, hogy további tartós szárazság esetén a Bódva-völgyet a szlovákiai oldalon ökológiai katasztrófa fenyegetheti. A szlovákiai Szepsi város egész területén – úgy 10-12 kilométeren – száraz a folyó medre. A megmaradt kisebb tócsákból a nagyobb halakat, angolnákat kézzel kifogdosták, a többi vízi élőlény pedig elpusztult. Az elmúlt napok kisebb esőzései csak kevés időre tudtak javítani az állapoton.

Megyénk területén nem ennyire katasztrofális a folyó állapota, mert egy közbenső víztározóból még pótolni lehet valamelyest a tetemes vízhiányt.

Ökológiai katasztrófa

Szlovákiai szakértők szerint a mostani aszály csak egyik közvetlen oka a Bódva kiszáradásának, az okok messzebbre vezetnek vissza. Kassa váéros ivóvízellátása okáén például már a nyolcvanas évek vége óta „csapolják meg” rendszeresen a Bódvát, bár a Kelet-Szlovákiai Vízművek szerint a kivett mennyiség nem akkora, hogy nagyobb mértékben hozzájáruljon a folyó kiszáradásához.

Bocskorás Bertalan vízügyi szakember azt nyilatkozta, hogy a gondok gyökere húsz évvel ezelőttre nyúlik vissza, 1987 után két-három olyan nyár is volt, amikor száraz volt a Bódva és azóta már a harmadik olyan időszak, amikor nincs víz a Bódvában. Véleménye szerint a száraz időjárás mellett közrejátszik a mocsárlecsapolás, folyamszabályozás és a globális felmelegedés is és ez összességében akár ökológiai katasztrófához is vezethet a környéken.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában