Helyi közélet

2012.09.25. 19:21

Romaellenesség Kanadában

Miskolc - Kanadai informátoraink szerint hamarosan tömegesen hagyják el a romák az országot.

Miskolc - Kanadai informátoraink szerint hamarosan tömegesen hagyják el a romák az országot.Erősödik a rasszizmus Kanadában, így valószínű, hogy közeledik az az idő, amikor tömegesen indulnak haza Magyarországra a romák az észak-amerikai országból, hallottuk a hírt informátorainktól Kanadából.

El is küldték nekünk a napokban, a Toronto Starban megjelent cikket, amelyet jogvédők jegyeznek, és ami a rasszizmus veszélyeire próbálja felhívni a figyelmet. Körülnéztünk a napilap portálján is: nagyon sok olyan komment olvasható, amely (finoman fogalmazva) a magyarországi romákkal való együttélés nehézségeiről számol be.

A cikk rossz példaként utal arra, hogy egy konzervatív médiaszemélyiség nemrégiben arról beszélt az egyik műsorában, hogy a történelemben a „cigány” mindig is helyettesíthető volt a „csalóval”, olyannyira, hogy az angol nyelvbe is igeként, („he gypped me”, „átvert engem”) került be.

A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy a romaellenesség már a politikába is begyűrűzik Kanadában, a bevándorlási miniszter, Jason Kenney hónapok óta „hazug” magyarországi menedékkérőkről beszél, akik csak azért vágnak neki Kanadának, hogy visszaéljenek a szociális és az egészségügyi rendszer bőkezű szolgáltatásaival.

Jason Kenney volt egyébként az, aki a múltkoriban arról nyilatkozott – ezt korábban idézte is lapunk –, hogy a Kanadába menedékjogot kérő romák 40 százaléka Miskolcról érkezik hozzájuk, mégpedig úgy, hogy a magyar városból szervezik az útjukat.

Ez utóbbi kijelentése kapcsán egyébként portálunk is megkereste kérdéseivel a kanadai minisztert, várjuk válaszát.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában