Helyi közélet

2012.09.04. 13:21

Rendkívüli testületi ülés Miskolcon

Miskolc – Rendkívüli testületi ülést hívott össze dr. Kriza Ákos polgármester keddre. A képviselők 3 napirendi pontot tárgyaltak. Kollégánk helyszíni tudósítása!

Miskolc – Rendkívüli testületi ülést hívott össze dr. Kriza Ákos polgármester keddre. A képviselők 3 napirendi pontot tárgyaltak. Kollégánk helyszíni tudósítása!Véget ért a rendkívüli testületi ülés.


15.22: Nagy Júlia arról beszélt, hogy egy TDM szervezet vezetője volt 3 évig, ahova 24 település tartozott.

TDM szervezetet működtetni, irányítani nem könnyű, mert sokféle érdeket kell összehangolni - fogalmazott. Ennek ellenére az elmúlt három év sikertörténet volt - mondta.

Hozzátette: nem gondolkodott fejlesztésekben, elsődleges célja a TDM fejlesztése. Első két év fejlesztésé, a harmadik évtől lehet eredményeket várni - fogalmazott.


15.12: Folytatódik az ülés.

A harmadik napirend egy Miskolci Idegenforgalmi Marketing (MIDMAR) Nonprofit Kft. létrehozását javasolja. Ezt az előterjesztők azzal indokolják, hogy helyi turisztikai desztinációs menedzsment (TDM) hiányában idegenforgalmi pályázati lehetőségektől esik el Miskolc. Igaz, ilyen TDM már létezett, de tavaly Miskolc úgy döntött, kilép. Az indok akkor az volt: a TDM részéről nem született operatív feladatterv, koncepció, stratégia, költségvetés.

Dr. Tompa Sándor így kezdte: "A helyi TDM pályázaton összesen 170 milliót lehet elnyerni, és a Norda 8 pályázatot vár. Örülnék, ha a város az elveszített 40 millió helyett ugyanennyit tudnának szerezni." Utalt itt arra, hogy amikor felmondta a város a korábbi TDM tagságot, akkor 43 millió forintot veszített.

A képviselő sikertelennek nevezte a tursiztikai cég vezetőjét. Szerinte a mostani előterjesztés sem viszi előrébb a miskolci turizmust, nem sikerült a vállalkozókat a városnak maga mellé állítani. "Egyedül a pályázati kényszer hajtja majd őket, de nem a hit, hogy a városvezetéssel bármit is elérhetnek" - fogalmazott.

Czinkné Sztán Anikó, a Miskolci Turisztikai Kft igazgatója elmondta: szerinte ez a TDM pályázat sokkal jobb lesz, mint az előző. Míg korábban a legnagyobb összeget tanulmányokra lehetett fordítani, most a szakmaiságra.

Kitért arra is, amit a szocialista frakció mondott, hogy a turizmus leszálló ágban van. Szerinte romokban vették át a turisztikai cégeket, és azóta növelték a bevételeket, látogatószámokat. Nem csökkent a vendégéjszakák száma, hanem 5,6 százalékkal megnőtt - hangsúlyozta, mindezt KSH adatokra alapozva. Hozzátette: Hajdúszoboszlónál például csökkent.

Az új kft. ügyvezetője Nagy Júlia lett.

Jelenleg szavaznak a képviselők.

A napirendeket megszavazták, elfogadták a képviselők.


14.46: Vita alakult ki a vita berekesztése miatt. Kriza Ákos szünetet rendelt el, és kérte a szocialista frakció vezetőjét, Földesi Norbertet, hogy tárgyaljanak.


14.45: Jelenleg az északi elkerülő út építéséhez szükséges módosítását tárgyalja a testület. Ezt - a 2010-es árvíz miatt - árvízvédelmi területté nyilvánították. Most feloldaná a város a tilalmat, hogy elkezdődhessen az út tervezése, és az engedélyeztetési eljárások.

Dr. Tompa Sándor,a szocialista frakció tagja így kezdte: "Rossz önöknek, hogy a zajló fejlesztésekre ránéznek, és látják, ezt az előző kormány döntötte el."

Majd beszélni szeretett volna arról, hogy épült a Bosch út, hogy kezdődött a fejlesztés, de a polgármester megvonta a szót. Arra hivatkozva, hogy nem a napirendről beszélt.

Jelenleg vita van a polgármester és a képviselő közt, hogy miről beszéljen. De Tompa Sándor nem folytathatta felszólalását.

Dr. Nehéz Károly (Fidesz) képviselő szerint mindegy, ki kezdte el a fejlesztést..."Ez egy technikai előterjesztés. A miskolciak nagyon várják az északi elkerülő megépítését. Csökkenti az áthaladó teherforgalmat, megteremti az iparterületek összeköttetéseit, levegő szennyezettségét is csökkenti. Az árvízi védelem miatt a területen változtatási tilalmat vezettek be" - mondta.

Tompa Sándor újból szót kapott: "Arról beszéltem volna, amiről Nehéz képviselő úr is, hogy milyen gazdasági hatása lett volna az útnak, ha nem Illés Zoltán államtitkárra hallgatnak."

Hangsúlyozta: érjék el, nagyvízi meder problémát zárják le, ez Miskolc érdeke. Szerinte a fejlesztés elkésett, 2011 tavaszán kellett volna elkezdeni.

Kriza Ákos szerint nem Illés Zoltán követte el a hibát, hanem aki úgy adott engedélyt az útépítésre, hogy ráment a víz Felsőzsolcára.

Dr. Kiss János szerint be kell fejezni azt a történetet, hogy ehhez a fejlesztéshez Gyurcsány Ferencnek köze van. Szerinte a folyamatban lévő fejlesztéseket a szocialisták ki akarják sajátítani. Szakmailag és műszakilag is átalakított tervekről van szó - fogalmazott. Ha a régi tervet valósítják meg, akkor az árvízi probléma nem lett volna megoldva - hangsúlyozta.

Szegedi Márton képviselő szerint mivel technikai jellegű napirendről van szó, és a szocialisták mégis átpolitizálják, ezért az a javaslata, rekesszék be a vitát. Szavaztak a képviselők: helyt adtak Szegedi Márton ügyrendi javaslatának.


14.26: A költségvetés módosításával, illetve az ehhez kapcsolódó intézkedésékeről szóló javaslattal kezdik a rendkívüli testületi ülést.

Az önhiki pályázatot szeptember 10-ig nyújthatják be az önkormányzatok, ez indokolta a rendkívüli ülés összehívását - mondta Farkasné Hadházi Ildikó, a gazdasági főosztály vezetője. Rövid és hosszútávú problémákkal küzd az önkormányzat, ami indokolja az önhikit, tudtuk meg. Kiemelte a korábbi városvezetés alatt felhalmozott adósságot, és arról is beszélt, hogy a tavalyi zárolással, intézményátadásokkal mennyit spórolt az önkormányzat. Ennek köszönhetően - mondta - nem volt szükség működési hitelre. "De ezek az erőfeszítések sem lettek volna elegendőek, ha nem kapunk kormányzati segítséget, ezzel lehetett a likviditást fenntartani" - fogalmazott.

Az önhiki pályázat benyújtásához kapcsolódik az első féléves beszámoló.

Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető szólt a napirendhez először. "Költségvetéssel kapcsolatos felszólalást a múltra való visszamutatás nélkül nem lehet elkezdeni" _ fogalmazott. Az adósság, amit a szocialisták hagytak hátra 2035-ig lebeg a város felett - hangsúlyozta. Minden évre annyi adósságszolgálatot hagytak hátra, amiből évente egy-egy új strandot lehetne építeni - hangsúlyozta.

A fejlesztések megkezdéséhez és befejezéséhez szükséges önrészt a Fidesz kormány adja és a mostani városvezetés állja - mondta a frakcióvezető.

A város úgy lett eladósítva, hogy a számlatartozásokat sem tudják kifizetni - hangsúlyozta. Ezért álszent, hogy a szocialisták most a szállítói tartozásokat vizslatják, ha hagytak volna pénzt a kasszában, akkor nem lenne a városnak most ilyen tartozása - tette hozzá.

A frakcióvezető is kiemelte, hogy az elmúlt években olyan megtakarításokat tett a városvezetés, hogy működési hitelre nem volt szüksége a városnak - ismertette.

Dr. Mokrai Mihály (MSZP) önkormányzati képviselő is felszólalt. "Miért tárgyaljuk most a költségvetés módosítását? Az önhikire akarunk pályázni...hol van már az egyensúlyi költségvetés? Ördöglakattá kezd hasonlítani, hiszen, ha egyensúlyi a költségvetés, nem pályázhat a város önhikire. Ezt most a mdosítással megoldja a város..." - magyarázta.

Kozmetikázott költségvetésnek nevezte a város büdzséjét.

Mokrai Mihály a Magyar Közlönyt mutatta be, amiben az jelent meg, hogy 34 hitelt vett fel a város. "Kormányhatározatokból dől el a város sorsa, amelyet egy, az országot baltáért eladó Orbán Viktor ír alá" - fogalmazott.

Beszélt arról is, hogy ilyen magas beszállítói tartozás még nem volt a városban.

Dr. Kriza Ákos polgármester azt hangsúlyozta: "Biztosíthatom képviselő úr, egyensúlyban van a költségvetés". Majd elmondta, a szocialisták által elindított nagyívű - jegyezte meg irónikusan - fejlesztésekhez szükséges hiteleket felvenni.

Jakab Péter (Jobbik) képviselő azzal kezdte, megy az oda-visszamutogatás, a város viszont tragikus állapotban van. "A betervezett bevételek nem úgy érkeznek, ahogy a papíron leírták" - fogalmazott. A város fizetőképessége veszélyben van - fogalmazott. Az adósságszolgűlat spiráljában egyre mélyebbre jutunk - fogalmazott.

Az adósságátütemezésnek akkor híve a Jobbik, ha a város érdekét és nem a bankárok érdekét szolgálja- hangsúlyozta.

Mokrai Mihály újra felszólalt: nagy ígéretek, hogy itt minden megváltozik, a költségvetésben nem jelenik meg.

Dr. Tompa Sándor, a szocialista frakció képviselője szerint a városvezetés szeretne valamit eltitkolni a tévénézők elől, hiszen ma már nincs élő tévéközvetítés a testületi ülésről. (Rendkívüli ülésről egyébként sosincs - a szerk.) Kritizálta a város lapját is, szerinte a városvezetés hirdetőújságja.

Kiemelte, hogy a vízművek is mínusszal zárta az első félévet.

Pakusza Zoltán (Jobbik) képviselő is azt emelte ki, hogy a Fidesz az MSZP-re, és visszamutogatnak. Kiemelete:" hogyan tudjuk elérni a költségvetési egyensúlyt, és kinek a kárára?" Szerinte a miskolciakéra.

Elmondta: az intézmények nagy részében már felélték a pénzüket. "A költségvetésbe innen szerzett pénzt a város, tehát a miskolciak isszák meg a levét" - fogalmazott.

A Jobbik szerint az kellene, hogy a miskolci vállalkozókat hozza helyzetbe a város, illetve forrásteremtő beruházásra lenne szüksége a városnak.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: "A költségvetés tárgyalása mindenhol a legnagyobb vitát indukálja, nincs ez másképp Miskolcon sem."

A költségvetési vitában 2003-ban hangzott el, egy szocialista képviselőtől, hogy az örökség súlyos, akkor mit mondjunk most mi? - kérdezte.

A szocialisták a 8 év alatt megtízszerezték a város adósságát - hangsúlyzta. Hozzátette: a városvezetésnek és a gazdálkodási osztálynak köszönhetően azonban a város működőképes. Többet tud a város költeni városüzemeltetésre, a közbiztonságra - sorolta.

Takács Gábor (Fidesz) képviselő így kezdte: "A számok nem hazudnak." A jelenlegi városvezetésnek lépésről-lépésre sikerült kivezetni a várost abból a gazdasági zsákutcából, ahova a szocialista városvezetés vitte Miskolcot" - folytatta.

Dr. Tompa Sándor: "közel a miskolci választópolgárok fele szavazott arra, hogy ne önök vezessék a várost, ezért hallgassanak meg minket is"

Beszélt arról is, hogy a turisztikai cégek csődközeli helyzetben vannak. "Ilyen állapotokat idéztek elő" - mondta.

A polgármester így reagált: remélem ezt könyvben is megjelenteti, mert semmilyen valóságalapja nincs.

Dr. Simon Gábor (MSZP) képviselő szerint az unokák, akiket eladósítottak, abban az uszodában úszhatnak, amit a szocialisták építtettek, a felújított egészségügyi szakközépben tanulhatnak, a felújított Kossuth utcai templomba járhatnak, és még sorolhatnám... - fogalmazott.

Mint mondta: "A Miskolc Holdingnak a rövid lejáratú kötelezettsége 21 milliárd forint...."

A polgármester szerint ezt az előadást a képviselő elmondhatta volna 2010 októberében is.

Simon Gábor szerint a város majdnem csődben van, ha a kormányzati segítség nem jön, be is következett volna. Szerinte a város helyezete nem javul, sőt tovább romlik.

Felsorolt néhány fejlesztést, például az IVS második ütemét, a tapolcai fejlesztését, amik nem indultak el.

A polgármester szerint azt az utat kell járni, amit ők az elmúlt kétévben, takarékosat. "Nem pályázunk olyanra, amely légvárakat épít" - fogalmazott. Hangsúlyozta: Tapolcát fel fogják építeni.

Dr. Kiss János arról is beszélt, hogy megérti a Jobbikot és az MSZP-t, hiszen a párton belüli viszályokkal is meg kell küzdeniük.

Azt is hnagsúlyozta: működési hitelt nem vett fel a várost. Az 1,8 milliárdos fejlesztési hitel, az még a múlt fedezetére szolgál - fogalmazott.

Pakusza Zoltán (Jobbik) képviselő szerint dr. Kiss János igyekszik magyarázni a bizonyítványt. "Hol van az önök ígérete az elszámoltatásra. Ha ez megvan, akkor be tudnák bizonyítani, hogy a szocialisták eladósították a várost. Akkor lennének hitelesek" - mondta.

Kriza Ákos elmondta: a rendőrség, ügyészség döntésére várnak.

Földesi Norbert szocialista frakcióvezető így kezdte: "Ez a költsélgvetés nem sikerült. Tökéletesnek állították be. Tavaly sem, most sem jött össze. Ha már nem jött össze, akkor jó táncot járunk a szocik fején" - fogalmazott. "Az unokákat eladósították a szocialisták, önök a dédunokákat is elfogják?" - kérdezte.

Kriza Ákos szerint egy kérdés sem merült fel, ami normális forrásból szármizik...


13.18: A testületi ülés elején Deák Bárdos Mihály olimpikont és Repka Attilát, az edzőjétt köszöntötte a polgármester. Az olimpikon élménybeszámolót tartott Londonról és megköszönte a város támogatását.

A polgármester elmondta, hogy a jobbikos képviselők jelezték, hogy Szegedi Mártont kizárták frakciójukból. Így a frakció felbomlott, hiszen 3 képviselő szükséges egy frakció alapításához.


13.08: Hamarosan kezdődik a miskolci rendkívüli ülés, ahol 3 napirendet tárgyal majd a testület. Elsőként a költségvetés módosítását és az első féléves gazdálkodásról szóló beszámolót. Másodikként a Miskolci Építési Szabályzat (MÉSZ) módosítását. Hamarosan ugyanis kezdődhet az északi elkerülő út építése, amelyhez szükséges a terület árvízvédelmi tilalom alól való feloldása. És a harmadik napirend a Turisztikai Desztinációs Menedzsment (TDM) megalakításáról szól.


Miskolc - Rendkívüli testületi ülést hívott össze dr. Kriza Ákos polgármester keddre. A képviselők – várhatóan – 3 napirendi pontot tárgyalnak majd.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában