Helyi közélet

2012.09.04. 18:53

Miskolci közgyűlés - Sietős ülés az önhiki miatt

Miskolc - Költségvetés módosítása, árvízvédelmi tilalom feloldása, új TDM létrehozása.

Miskolc - Költségvetés módosítása, árvízvédelmi tilalom feloldása, új TDM létrehozása.Ezek voltak a témái a keddre összehívott rendkívüli testületi ülésnek Miskolcon. Az eredeti terv szerint csak szeptember 20-án ültek volna össze a miskolci képviselők, de pályázati határidők betartása miatt szükséges volt egy rendkívüli ülés összehívása. Ilyen határidő volt például szeptember 10-e is, amikorra is Miskolcnak be kell nyújtania anyagát az önhikis – önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került települések kormányzati támogatása – pályázatra.

Ehhez a februárban elfogadott költségvetés módosításának, illetve az első féléves gazdasági munka beszámolójának elfogadására volt szükség. Megtörtént, a képviselők többsége megszavazta a napirendet. Csakúgy, mint a Miskolci Építési Szabályzat (MÉSZ) módosítását, illetve egy új turisztikai cég megalapítását, amellyel a TDM pályázaton indulhat a város.

A költségvetés módosítása – éppúgy, mint minden költségvetéssel kapcsolatos javaslat – éles vitát váltotta ki a testületben. A városvezetés és a Fidesz-KDNP frakciója a szocialisták nyolcéves városvezetését tette felelőssé Miskolc jelenlegi nehéz gazdasági helyzetéért. Mint mondták: az MSZP még az unokáinkat is eladósította. Kiemelték azonban azt is, hogy a tavalyi zárolással, intézményátadásokkal az önkormányzatnak sikerült nagyobb összegeket megtakarítania. „Ennek köszönhetően – mondta Farkasné Hadházi Ildikó, a gazdasági főosztály vezetője – nem volt szükség működési hitelre. Hangsúlyozta azonban azt is: „De ezek az erőfeszítések sem lettek volna elegendőek, ha nem kapunk kormányzati segítséget.”

Ördöglakat?

A szocialisták azonban elmondták: annak idején fejlesztések önrészéhez vettek fel hitelt. Arra is kitértek, hogy a korábban bevezetett egyensúlyi költségvetés úgy tűnik, nem vált be, hiszen azzal nem lehetett önhikire pályázni. „Ez egy ördöglakat. Így a pályázáshoz szükségessé vált a költségvetés módosítása” – fogalmaztak a szocialisták.

A MÉSZ módosításáról szóló napirend az északi elkerülő út megépítése miatt vált szükségessé. A terület ugyanis árvízvédelmi tilalom alatt állt, így az út építését nem lehetett elkezdeni, a terveket nem lehetett engedélyeztetni.

A napirend vitájában a szocialisták azt emelték ki, hogy az út megépítését még a szocialista kormányzat támogatta, majd a 2010-es árvíz miatt Illés Zoltán államtitkár tilalom alá helyeztette. Szerintük, ha ez nem történik meg, már 2011 tavaszán megkezdődhetett volna az építkezés.

A városvezető frakció azonban azt hangsúlyozta: be kell fejezni azt a történetet, hogy ehhez a fejlesztéshez Gyurcsány Ferencnek köze van. Szerintük: a korábbihoz képest szakmailag is átalakított tervekről van szó. „Ha a régi tervet valósítjuk meg, akkor az árvízi probléma nem lett volna megoldva” – mondták.

A harmadik napirend a TDM-pályázat volt. Korábban már tagja volt Miskolc egy ilyennek, de kilépett belőle, mondván: a TDM részéről nem született operatív feladatterv, koncepció, stratégia, költségvetés. Ezzel – akkor – 43 millió forintot vesztett el Miskolc.

Most megalakították a Miskolci Idegenforgalmi Marketing (MIDMAR) Nonprofit Kft.-t, melynek vezetője Nagy Júlia lett. A cég pályázik majd a TDM-re.

Az ellenzék szerint azonban 170 millió forint van kiírva, miközben 8-an is pályáznak, azaz nem kapunk annyit, amennyit buktunk az előzőn – vélik.

ÉM-NSZR


Miskolc - Rendkívüli ülést hívtak össze keddre, Miskolcon: önhikire pályázik a város.

Miskolc – Rendkívüli testületi ülést hívott össze dr. Kriza Ákos polgármester keddre. A képviselők 3 napirendi pontot tárgyaltak. Kollégánk helyszíni tudósítása!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában