Helyi közélet

2012.09.06. 12:52

Kilencvenmilliárd az eddigi területfejlesztési összeg

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az észak-magyarországi régióban megyénk pályázói kapták a legtöbb támogatást.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az észak-magyarországi régióban megyénk pályázói kapták a legtöbb támogatást.Az Új Széchenyi Terv keretében eddig közel 90 milliárd forint pályázati forrás nyílt meg az észak-magyarországi régió fejlesztésére az Észak-magyarországi Operatív Programon (ÉMOP) keresztül. Ugyanakkor már 65,2 milliárd forint uniós támogatást ki is fizettek tavaly év eleje óta az ÉMOP nyertes pályázóinak.

Az Új Széchenyi Terv fejlesztéspolitikai programja 2011 januárjában indult el az országosan 1100 milliárd forint értékű fejlesztési forrással. A program a legfőbb stratégiai irányokat, a vállalkozások-, az egészségipar-, a zöldgazdaság-, a foglalkoztatás-, a közlekedés- és a tudomány-innováció fejlesztését célozta meg. A programmal – szándékai szerint – a kormány egységes stratégiai szemléletmód mentén célzottabban és hatékonyabban használja fel a rendelkezésre álló uniós forrásokat.

Fontos az ipartelepítés

Az Új Széchenyi Terv eltelt 19 hónapjában az Észak-magyarországi régióban 25 pályázat jelent meg 89,65 milliárd forint keretösszeggel. A konstrukciók közül 4 kapcsolódik az Új Széchenyi Terv Vállalkozásfejlesztési Programjához, mintegy 13,5 milliárd forint keretösszeggel, melyből a vállalkozásoknak lehetőségük nyílik ipartelepítésre, telephelyfejlesztésre, ipari parkok, iparterületek és inkubátorházak fejlesztésére, illetve vállalati együttműködések és klaszterek kialakítására.

Kilenc regionális pályázat kapcsolódik a Gyógyító Magyarország – Egészségipari Programhoz csaknem 32,69 milliárd forinttal, melyeből lehetőség van turisztikai desztináció menedzsment (TDM) szervezetek, turisztikai klaszterek, turisztikai attrakciók és szolgáltatások, kiemelt turisztikai termékek, üzleti célú szálláshelyek és egészségügyi turisztikai szolgáltatások fejlesztésére, valamint rehabilitációs szolgáltatások, egészségügyi alapellátás, egészségházak és járóbeteg szakellátás fejlesztésére egyaránt.

Megújuló utak

Négy pályázat jelent meg a Közlekedésfejlesztési Programban, 15,34 milliárd forint értékben, közúti elérhetőség javítására, közutak rekonstrukciójára, kerékpárforgalmi hálózat és közösségi közlekedés fejlesztésére.

A „maradék” 8 pályázat közvetetten kapcsolódik az Új Széchenyi Terv kitörési pontjaihoz több mint 28,1 milliárd forint keretösszeggel, melyekből lehetőség van árvízvédelmi fejlesztésekre és a települések árvízkár rendezésére, civil szervezetek infrastrukturális fejlesztésére, kisléptékű településfejlesztésre, szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások infrastrukturális fejlesztésére, nevelési, oktatási intézmények fejlesztésére és szociális célú városrehabilitációra egyaránt. 

Kifizetésben az élen

Idén augusztus elejéig több mint 65,2 milliárd forint támogatást fizettek ki az Új Széchenyi Terv eltelt 19 hónapjában az Észak-magyarországi Operatív Program (ÉMOP) kedvezményezettjeinek. Az ÚSZT keretében meghozott egyszerűsítéseknek és kifizetést gyorsító lépéseknek köszönhetően ez az összeg eléri a regionális operatív program indulása, vagyis 2007 januárja óta a régióban kifizetett teljes ÉMOP támogatásnak a közel 55 százalékát. A kifizetések megyei megoszlását vizsgálva kiderül, hogy 41,55 milliárd forint támogatást kaptak megyénkbeli pályázók.

ÉM-SZB

Pályázatok, igények 

 – Az Új Széchenyi Terv elindulása óta az Észak-magyarországi Operatív Program konstrukcióira 2012. augusztus elejéig 1160 darab pályázat érkezett be, mintegy 126 milliárd forint igényelt támogatással.

– A legtöbb pályázat, közel 700 darab Borsod-Abaúj Zemplén megyéből érkezett több mint 73,5 milliárd forint igényelt támogatással.

– Heves megyéből 226 darab pályázatot nyújtottak be, közel 28,9 milliárd forint igényelt támogatással, – Nógrád megyéből pedig több mint 230 darab pályázat érkezett közel 23,5 milliárd forint támogatásigénnyel.

A legtöbb pályázat településfejlesztés célterületen érkezett mindhárom megyéből.

 Támogatott projektek száma, a támogatás nagysága

– Az Új Széchenyi Terv keretében az Észak-magyarországi Operatív Program konstrukcióira beérkezett projektek közül eddig több mint 530 darab projekt esetében született támogatói döntés, közel 74 milliárd forint értékben.

– Támogatási szerződést 500 nyertes projekt kötött, csaknem 61 milliárd forint támogatásra.

– A legtöbb támogatott projekt, 320 db, csaknem 45 milliárd forint megítélt támogatással Borsod-Abaúj-Zemplén megyéhez kötődik.

– Heves megyéhez közel 127 db támogatott projekt kötődik több mint 18,4 milliárd forint megítélt támogatással, míg Nógrád megyéhez 86 projekt, közel 10,7 milliárd forint kötelezettségvállalással.

– A leszerződött projektek több mint 60 százaléka (297 darab), közel 36 milliárd forint leszerződött támogatással Borsod-Abaúj-Zemplén megyéhez kapcsolódik, 24 százalékuk (120 darab), 17,4 milliárd forint leszerződött összeggel Heves megyei, 15 százalékk (74 db) több mint 7,3 milliárd forint leszerződött összeggel Nógrád megyei. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában