Helyi közélet

2012.09.12. 08:01

Ipari örökségünk: unokáink is látni fogják?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ipari örökségeinkre hívják fel az újonnan kihelyezett táblák a figyelmet.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ipari örökségeinkre hívják fel az újonnan kihelyezett táblák a figyelmet.

Bortúra”, „Vártúra”, „Gótikus út” és „Ipari örökség” feliratú táblák kerültek ki megyénk útjai mellé. Lapunk munkatársai többek között Miskolcon a Kiss Ernő utca – Vasgyári út kereszteződésében, vagy éppen Lillafüreden, a Hámori-tó szomszédságában is találkoztak a barna alapon fehér feliratos „Ipari örökség” táblákkal. Mit jelent? Ki és miért kérte? Láthatóak, látogathatóak-e ezek az ipari műemlékek? Utánajártunk.

EU-s pályázat

– Társaságunk július 13-án adott kezelői hozzájárulást a megye területén mintegy 48 turisztikai információs tábla – Bortúra, Vártúra, Ipari örökség, Gótikus út – kihelyezésére a Kulcs-Tour Nonprofit Közhasznú Kft. kérelmére – nyilatkozta lapunk érdeklődésre Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának megyei igazgatója. – A táblák kialakítása, mérete és színe megfelel az útügyi műszaki előírásokban foglalt szabványoknak. A kérelmező EU-s pályázaton kívánt részt venni, melyhez hozzájárulásunkat adtuk, bízva abban, hogy ezzel is hozzá tudunk járulni megyénk idegenforgalmi látványosságainak, nevezetességeinek, ezek növekvő látogatottságának színvonalas tájékoztatásához. Igazgatóságunk kizárólag az illetékességi területére, az országos közutak melletti területekre adott hozzájárulást.

Határokon átnyúló

– Egy magyar-szlovák határokon átnyúló projekt részéről van szó, amelyet 2010-ben pályázat útján a Kulcs-Tour Nonprofit Közhasznú Kft. nyert el – mindezt már Nagy Katalin, az Infotour (Magyar-Szlovák határon Átnyúló Együttműködési Program) projekt menedzsere mondta lapunknak, aki hozzátette: a pályázat a hónap végén ér véget.

A menedzser elárulta azt is, hogy a kassai önkormányzattal közös projektük úgynevezett tematikus utakat, turisztikai attrakciókat ölel fel. Annak érdekében, hogy a négy különböző tartalmú „invitálás” a gyakorlatban is életre kelljen, Nagy Katalin szerint szolgáltatókkal egyeztetnek. A részletekről bejárással egybekötött záróprojekten számolnak be szeptember végén.

Jól bekapcsolhatók

A táblákról Nagy Júlia, az újonnan alakult Miskolci Idegenforgalmi Marketing (MIDMAR) Nonprofit Kft. vezetője is tud. (A társaság feladata, hogy létrehozza Miskolcon a TDM-et, azaz turisztikai intézményrendszert működtessen.) Kérdeztük, lát-e idegenforgalmi potenciált a táblákban, és abban, ami mögötte van: az ipari értékeink bemutatásában. Nagy Júlia igennel válaszolt. Kifejtette, nem csak Miskolcon, hanem az egész megyében megtalálhatóak a táblák, és egy jól felépített projektet feltételeznek.

– Nagyon jól bekapcsolhatóak a turizmus fejlesztésébe, hiszen bemutatható vele a múltunk egy része – fogalmazott. Mint mondta, a kulturális útvonalak egy bizonyos réteget, azaz célzott közönséget szólítanak meg, jelen esetben azokat, akik érdeklődnek ipari múltunk iránt.

Megjegyeztük, van egy bizonyos ipari örökségünk, amely ma nem látogatható, ez pedig a műemléképületekkel teli, hatalmas területen fekvő Vasgyár. Kérdeztük, lát-e esélyt arra, hogy a TDM esetlegesen felvállalja annak bemutatását. Nagy Júlia megjegyezte, a TDM még csak most van alakulóban, így nem tudni, pontosan mit tud felvállalni. A Vasgyár bemutatása hatalmas összegekbe kerülhet, az ilyen típusú fejlesztések, pályázatok szerinte inkább a múzeumhálózat feladata lenne.

ÉM-JLI, HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában