Helyi közélet

2012.09.24. 20:48

Indul a diplomák kiszabadítása

Miskolc - Új lehetőség indul a bent ragadt diplomák kiszabadítására.

Miskolc - Új lehetőség indul a bent ragadt diplomák kiszabadítására.Kiszabadulhatnak a Miskolci Egyetem bent ragadt diplomái, szeptember végén ugyanis elindulnak az úgynevezett intézményi nyelvi vizsgák. Ezzel a lehetőséggel azok a volt hallgatók élhetnek, akik sikeres záróvizsgát tettek, de a nyelvvizsga hiánya miatt nem kapták meg diplomájukat legalább 3 éve. Most azonban itt a lehetőség. A Miskolci Egyetem Idegennyelvi Oktatási Központja tanfolyamokat is indít a megfelelő tudás megszerzése érdekében, tájékoztatta portálunkat Réti Almée, a központ igazgatója. Az első vizsgát szeptember 29-én tartják angol és német nyelvből. Erre összesen 61-en jelentkeztek, 13-an németre, 48-an pedig angolra, tudtuk meg. Az igazgató elmondta azt is: az intézményi nyelvi vizsga nem minősül államilag elismert nyelvvizsgának, azonban nagyon hasonlít hozzá. Ugyanúgy van írásbeli és szóbeli megméretés, és legalább a 60 százalékot teljesíteni kell. Arra azonban érdemes figyelni, hogy külön írásbelizni vagy szóbelizni nem lehet, csak együtt, hívta föl a figyelmet az igazgató.

Megfelelő színvonal

Aki az intézményi nyelvi vizsgát teljesíti, akár megpróbálkozhat az államilag elismert középfokú nyelvvizsgával is, mondta Réti Almée, hiszen a tudása elég lesz hozzá. A vizsga a négy nyelvi alapkészséget, tehát a beszédértést, a beszédkészséget, a szövegértést és a szövegalkotást méri, továbbá a közvetítési készséget és a nyelvismereti jártasságot.

Az egyetem egy tanévben három alkalommal ad lehetőséget a „belső” nyelvi vizsgára: most szeptemberben, a következő januárban lesz, a harmadik pedig júniusban. Mindegyikhez tanfolyam is kapcsolódik. Az igazgató pontosan nem tudta megmondani, hogy hány hallgató nem kapta meg a diplomáját már három éve a nyelvvizsga hiánya miatt, de tapasztalatai szerint több százan lehetnek. Korábbi adatokból tudjuk, hogy például 2009-ben és 2010-ben is a végzett hallgatók 28 százaléka nem tudta teljesíteni a nyelvvizsga-követelményeket a záróvizsgáig.

Nem csak a diploma miatt

Mindenképpen érdemes az új lehetőséggel élni – hangsúlyozta Szabady Szabolcs, az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke, hiszen a megfelelő nyelvtudás nem csak a diploma miatt fontos, hanem azért is, mert ma már alig képzelhető el olyan munkahely, ahol ne lenne szükség megfelelő nyelvtudásra. Az elnök a mérnököket említette, akiknél szinte követelmény az angol vagy német nyelv ismerete, de például a közgazdászoknak is két idegen nyelvet kell ismerniük kiválóan. Az elnök szerint érdemes részt venni az egyetem által szervezett nyelvi tanfolyamokon is, hiszen itt azok a tanárok készítik föl a fiatalokat a nyelvi vizsgákra, akik majd vizsgáztatják is őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában