Helyi közélet

2012.09.15. 18:08

Feléledt a kohászat Újmassán

Újmassa - Kohászok, kovácsok, hengerészek, öntészek és anyagvizsgálók adtak egy kis ízelítőt tudományukból szombaton Újmassán, az őskohónál, a hatodik alkalommal megrendezett Fazola Fesztiválon.

Újmassa - Kohászok, kovácsok, hengerészek, öntészek és anyagvizsgálók adtak egy kis ízelítőt tudományukból szombaton Újmassán, az őskohónál, a hatodik alkalommal megrendezett Fazola Fesztiválon.– Nekem a kohászat volt az első és az utolsó munkahelyem – mondja Nyitray Dániel, a rendezvény szervezője, amikor azt kérdezzük tőle, sajnálja-e, hogy Miskolcon immár négy éve, hogy megszűnt a kohászat. De amikor a fesztivál vendégeire pillant, azért vidámság csillan a szemében, és sorolja, mi a céljuk a rendezvénnyel. Először is a műszaki és a természettudományos pályák népszerűsítése. Másodszor az, hogy a bányászok, kohászok és erdészek, azaz a Selmeci Akadémia három képzésének képviselői találkozhassanak, ápolhassák a barátságukat. És végül, ami szintén ugyanilyen fontos, szeretnének Miskolcnak egy színvonalas turisztikai programot szervezni, hisz közel a Palotaszálló, melynek vendégei ilyenkor ellátogatnak a fesztiválra.

A rendezvény nyertesei azonban a gyerekek, akik szinte minden műveletet kipróbálhatnak és megfigyelhetnek. Nem véletlen tehát, hogy Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora is elhozta unokáit. Hunornak a vascsapolás tetszett a legjobban, az erdészeti kiállítás, és a kovácsolás. Megjegyzi: kézzel kovácsolni biztosan nehéz lehet, ezért ő nem is választaná szívesen ezt a foglalkozást. Vincét a vízi kerék által működtetett óriáskalapács nyűgözte le, Emma pedig azt tartotta a legérdekesebbnek, amikor nagypapáját kohásznak öltöztették, hiszen ő is segédkezett a csapolásnál.

Mi is kíváncsiak vagyunk, hogy haladnak a kovácsok, hiszen ők versenyben vannak, a Rotary Club Miskolc által rendezett Fazola Henrik Díszműkovács Versenyen. A mezőkövesdi Fügedi Lászlónak a főnöke tanácsolta, hogy nevezzen be. Amíg melegszik a munkadarab, addig tudunk egy keveset beszélgetni. Azt mondja, nem régen kovácskodik, 2-3 éve, de már tavaly is indult a versenyen, és az elsők között végzett. Most egy sárkaparót készít, persze nem olyan hétköznapit, hanem díszeset. Lesz benne tekerés és csavarás, igazi mestermunka. Megtudjuk, manapság a kovácsok magánszemélyektől ritkán kapnak megrendelést, főleg az iparnak dolgoznak. Van azonban Szomolyán egy pincészet, melynek minden vasból készült elemét rozsdamentes anyagból ők készítették. Erre nagyon büszke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában