Helyi közélet

2012.09.18. 13:42

Fejegették a bankszámlát

Miskolc - Összesen 420 ezer forintot húztak le a folyószámlájáról. Mennyit kap vissza belőle?

Miskolc - Összesen 420 ezer forintot húztak le a folyószámlájáról. Mennyit kap vissza belőle?Egy miskolci olvasónk kért tanácsot szerkesztőségünktől: mit tegyen, ha vissza szeretné kapni azt a pénzt, amit folyószámlájáról, netbankon keresztül lopott el tőle egy eddig ismeretlen? A hölgy elmesélte: a netbankot kizárólag arra használja, hogy ezen keresztül utalja át havonta egyszer a lakáskölcsöne törlesztő részletét, ám néha kisebb összegekért vásárolni is szokott a bankkártyájával. Hogy ne kapjon SMS-t minden piszlicsáré számlamozgásról, úgy állította be a rendszert, hogy csak a 19 ezer forintot meghaladó tranzakciókról küldjön értesítést.

Éppen ezért sokáig fel sem tűnt neki, hogy valaki rendszeresen „rájár” a folyószámlájára, és kisebb nagyobb online vásárlásokat fizet ki a pénzéből. A tolvajnak nem volt túl nehéz a dolga: valahogy megszerezte a számlatulajdonos netbanki azonosítóját és jelszavát (valószínűleg a számítógépét támadta meg), és így volt képes saját hasznára fordítani a más számláján lévő pénzt.

A hölgy elmondása szerint akkor derült ki, hogy rajta kívül más is költi a pénzét, amikor SMS-t kapott róla, hogy gyors egymásutánban kétszer ötvenezer forintot utaltak el a számlájáról. Mivel ő nem tett ilyet, megnézte a folyószámláját: ekkor derült ki, hogy már jó ideje dézsmálhatja valaki a kasszát, mert összességében 420 ezer forintnak kelt lába. A hölgy berohant a bankjába és a rendőrséghez.

A pénzintézetnek még sikerült „elcsípnie” az egyik ötvenezres utalást, mert azt bankon belül kezdeményezték, de kérdéses, a többi pénzt visszakaphatja-e? Ennek lehetőségeit a bank még vizsgálja.

Megelőzni könnyebb

Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa kérdésünkre elmondta: valóban folytat nyomozást a Miskolci Rendőrkapitányság ismeretlen tettessel szemben készpénz-helyettesítő eszközzel való visszaélés miatt, de még az eljárás elején tartanak.

Dobi Tamás elmondása szerint megyénkben nem jellemző a hasonló elkövetési mód, és bár az ilyen jellegű bűncselekmények felderítését nehezíti, hogy az elkövető ritkán hagy hátra könnyen követhető nyomot, a nyomozóhatóság mindent megtesz a kézre kerítése érdekében.

Dobi Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen bűncselekményeket meg lehet előzni. A legfőbb tanács: soha senkinek ne adjuk ki az azonosító adatainkat, és használjunk erős jelszót, amit időnként megváltoztatunk.

Online vásárlásnál használjunk úgynevezett prepaid credit cardot, egyfajta virtuális számlát. Ezt minden bank tud biztosítani a „mágnes csíkos” kártyához. Lényege, hogy csak annyi pénzzel tölthető fel, amennyi az online vásárlást fedezi. Így a fizikai kártya adatai soha nem kerülnek online felhasználásra, következésképpen, nem is lehet ellopni őket, tette hozzá Dobi Tamás.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában