Helyi közélet

2012.09.18. 08:08

„Ennél jóval több kellene”

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az első félévi adatok sem igazolják a turisztikai eredményekre vonatkozó lelkesedést.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az első félévi adatok sem igazolják a turisztikai eredményekre vonatkozó lelkesedést.

Régiónk a harmadik leglátogatottabb az országban, 2011-ben 5,6 százalékkal nőtt Miskolcon az évi összes vendégéjszakaszám az előző évhez képest (meghaladva nemcsak néhány turisztikailag kiemelt és elismert várost, de még az országos átlagot is), valamint megötszöröződött a Turisztikai Kft. külföldről érkező vendégeinek száma. Ezek a pozitív eredmények azonban csak az út elejét jelentik, derül ki a Miskolci Turisztikai Kft. ügyvezetője, Czinkné Sztán Anikó szavaiból - jelent meg a város lapjának online-változatán vasárnap.

Máshol és megyénkben

Ezzel szemben a KSH legfrissebb megyei adatairól a következőket olvashattuk a II. negyedévi statisztikai tájékoztatóban: Hazánkban a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és a vendégéjszakák száma nőtt (2,1, illetve 3,3 százalékkal) az előző év azonos időszakához képest, továbbá a külföldi vendégforgalom és vendégéjszakák is élénkebb képet mutatott (7,2, illetve 7,8 százalékkal). Ugyanakkor B.-A.-Z. megye kereskedelmi szálláshelyek látogatottsága az idei év első hat hónapjában kedvezőtlenül alakult. Mind a vendégek, mind a vendégéjszakák száma elmaradt az előző év azonos időszakától. Megyénk kereskedelmi szálláshelyeit 116,6 ezer vendég kereste fel, 8,7 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos hónapjaiban. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 246,4 ezer volt, ami 12 százalékkal maradt el a 2011. I. félévitől. (A miskolci adatok egyelőre nem közzétehetők.)

A Bosch dobta meg

Saját tapasztalataik mennyiben igazolják az említetteket?

– 2010-ben 50 százalékos kihasználtság mellett működtünk, ami 2011-ben 62 százalékra nőtt, köszönhetően a Bosch-fejlesztésnek, amely miatt 14 hónapra kötött le nálunk szállásokat a cég - mondta a Lévay Villa Hotel társtulajdonosa, Mészáros László. - Ennek lejártával „elolvadt” 12 százalék, s a válság miatt bevezetett céges „utazási stopok” miatt további 6-8 százalékos esés következett be, ami főképp a hétvégéken látszik meg. Ugyanez jellemzi az éttermi vendéglátást is. Ugyanakkor az is tény, hogy az utóbbi idők két nagy miskolci rendezvénye - a sörfesztivál és a Cinefest meglendítette a forgalmat, így lett két hétvégén közel telt ház nálunk. Az ilyenekből - ami mozgást és életet hoz a városba - kellene minél több.

– Nálunk a Bosch kivonulása után rohmosan csökkent a kihasználtság, most 50 százalékra állt be, holott 60-65 százaléknál mondhatnánk, hogy „elmegy”, mert közel null- szaldós - reagált a City Hotel tulajdonosa, Barkóczi István. Az önkormányzati hotelbeli sajtótájékoztatón elhangzott polgármesteri kijelentésre, miszerint tarthatatlan volt a helyzet Miskolcon, mert nem lehetett egy igazi nagy rendezvényt idehozni szálláshelyhiány miatt, a hoteltulajdonos elmondta:

– Még a Sörfesztiválon is voltak szabad helyeink, a Cinefest ideje alatt pedig fél házzal működünk. Vagyis jöhetnek a még ezeknél is nagyobb attrakciók, s ennél jóval többre volna szükség belőlük.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában