Helyi közélet

2012.09.23. 15:11

Barkóság népének és településeinek hagyományőrző ünnepnapja lesz Ózdon

Ózd- Az Újra Ózdért Egyesület szeptember 29-én barkósági hagyományőrző napot rendez, melynek helyszíne a Béke-telepi Európa tér és a Civil Ház helyiségei lesznek.

Ózd- Az Újra Ózdért Egyesület szeptember 29-én barkósági hagyományőrző napot rendez, melynek helyszíne a Béke-telepi Európa tér és a Civil Ház helyiségei lesznek.A hagyományőrző napot Riz Gábor országgyűlési képviselő, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat alelnöke nyitja meg délelőtt tíz órakor. A rendezvény díszvendége Ózd Város díszpolgára Paládi-Kovács Attila néprajzkutató a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja lesz, aki régóta átfogóan kutatja a térségünkben élt őseink, a Barkó népcsoport ránk maradt hagyományait, munka kultúráját, életét, szokásait. A rendező Újra Ózdért Egyesület elnöke Telky János elmondta, hogy a barkó népcsoport egyik jeles ünnepén, Mihály napján megrendezésre kerülő találkozónak színes,változatos lesz a programja. 

Bemutatkoznak az ózdi, a térségi és a határon túli települések ének és tánc csoportjai, történet és mese mondói. Kiállításon mutatják be a barkó települések életét, használati tárgyait, munkaeszközeit, étkezési szokásait. Egész nap lesz molnárkalács sütés és kóstolás. Az esemény célja az is, hogy találkozási lehetőséget biztosítson a Barkóság kutatók tanácskozásának, találkozásának, és általuk életre keltsük és emlékezzünk őseink, részben már feledébe merült életére, szokásaira-mondta a rendezvény szervezője. A fotón Telky János látható. 

Kerékgyártó Mihály

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában