Helyi közélet

2012.09.24. 10:43

Az életellenes ügyeket kiemelten kezeli a rendőrség

Miskolc - Sokkal árnyaltabb a kép, mint ahogy az első ránézésre a rendőrségi statisztikai adatokból kitűnt.

Miskolc - Sokkal árnyaltabb a kép, mint ahogy az első ránézésre a rendőrségi statisztikai adatokból kitűnt.Az életellenes bűncselekmények felderítése minden esetben „elsőbbséget élvez”, aminek meg is mutatkozik a hatása, mert a megyei rendőr-főkapitányság életvédelmi egysége országos szinten is a legeredményesebbek között van, szögezte le dr. Mecser Tamás r. ezredes, a főkapitányság bűnügyi igazgatója, amikor arról beszélgetett munkatársunkkal, milyen „adósságai” vannak a rendőrségnek életellenes bűncselekmények elkövetőinek felderítése kapcsán. Korábbi cikkünkben megírtuk: 2011-ben 15 esetben folytatott emberölés ügyében nyomozást a megyei rendőr-főkapitányság, melyek közül négyben a nyomozás még jelenleg is folyamatban van, míg ebben az évben kilenc emberölési nyomozásból hetet már lezártak.

A biztonság kedvéért

Dr. Mecser Tamással a „számok mögé néztünk”. Mint a bűnügyi igazgató elmondta, az a tény, hogy a tavalyi négy esetben még tart a nyomozás, nem jelenti azt, hogy a rendőrség ne rendelkezne az elkövetőkre vonatkozó információkkal. Ebből a szempontból „rontja” a statisztikát, hogy két olyan rendkívüli halálesetet is bűnügyként kezel és nyomoz a rendőrség, ami egyébként eredetileg közigazgatási hatósági eljárásként indult.

A nyomozóhatóság általában az utóbbi eljárásformában tárja fel a rendkívüli halálesetek (balesetek, öngyilkosságok, eltűnések) körülményeit, azonban néha előfordul, hogy a közigazgatási hatósági eljárás szabályai nem hagynak elég mozgásteret a körülmények megnyugtató tisztázására. Ilyen esetekben a rendőrség - mondhatni: a biztonság kedvéért - inkább a szélesebb eljárási lehetőségeket biztosító büntetőeljárás szabályai szerint vizsgálódik az ügyben, fejtette ki Mecser Tamás. A tavalyi négy, még lezáratlan emberölés közül kettő ilyen: az egyikben egy vízbefulladás körülményeit kellett alaposabban felderíteni, az esetleges személyi felelősséget tisztázni, a másik pedig egy eltűnési ügy: ennek nyomozása során kívánják eldönteni, hogy válhatott e bűncselekmény áldozatává az eltűntként keresett ember, ezért „váltottak át” a közigazgatási hatósági eljárásból bűnügyre. Az adatokból azonban mindkét ügyben úgy tűnik: sikerülhet megnyugtató módon kizárniuk a bűncselekmény elkövetését.

Gyakran időigényes a nyomozás

A másik két, még függőben lévő tavalyi ügyben sok utánajárással, tanúkihallgatással, elemzéssel járó „klasszikus” nyomozás zajlik, amelyek részleteiről a bűnügyi igazgató érthető okokból nem kívánt bővebben nyilatkozni. Mecser Tamás annyit azonban elmondott, vannak felállított verzióik az elkövetők körére vonatkozóan, de a bizonyítékok beszerzése aprólékos munkát igényel. Mindkét esetben érvényben van még a főkapitányság vezetője által felajánlott nyomravezetői díjkitűzés is.

Az idei év első kilenc hónapjában hét ügyben indított eljárást emberölés gyanújával a főkapitányság, ami azt valószínűsíti, hogy 2011 ebben a vonatkozásban reményeik szerint még kedvezőbb év lesz, mint a tavalyi. Hét ügyet már lezártak, két esetben még vizsgálódik a rendőrség; mindkettő vízbefulladás, és közigazgatási eljárásként indult.

A múlt évben három halált okozó testi sértés történt, ebből egy „adóssága” volt a rendőrségnek, de június 29-én már a kovácsvágási ügyben is megtörtént a gyanúsítotti kihallgatás. „Klasszikus, másfél évig tartó nyomozás eredményeként jutottak el a kollégák oda, hogy összeállt a bizonyítékok láncolata”, mondta Mecser Tamás.

Az idén egy alkalommal indult halált okozó testi sértés gyanújával eljárás, mint a bűnügyi igazgató elmondta, egy szokatlan módon elkövetett, öngyilkosságként a hatóság tudomására hozott ügy körülményeit kell megnyugtató módon tisztázni.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában