Helyi közélet

2012.09.07. 12:28

Az aszály ellenére is kiváló minőségű csapvizet ihatunk

miskolc - Bár az utóbbi időszak csapadékszegény időjárása jelentős károkat okozott a mezőgazdaságban, a háztartásokba juttatott ivóvíz minősége továbbra is kifogástalan.

miskolc - Bár az utóbbi időszak csapadékszegény időjárása jelentős károkat okozott a mezőgazdaságban, a háztartásokba juttatott ivóvíz minősége továbbra is kifogástalan.

Az ivóvíz részben felszíni, részben felszín alatti készletekből érkezik az egyes háztartásokba - s míg a felszín alatti vízkészletek a föld védett vízadó rétegéből származnak, azaz csak nagyon lassan vagy egyáltalán nem érhetik hirtelen időjárási, légköri, környezeti hatások, addig a felszíni vizek sokkal sérülékenyebbek. „Sajnos a nyári hónapok aszályos időjárásának a hatására jelentősen lecsökkent a felszíni vizek vízszintje, amely negatívan hatott a vízkészletek minőségére is. Az ivóvíz kiváló minőségét azonban, a tisztítókba telepített modern technológiáknak köszönhetően, garantálni tudjuk.”- mondta Ritter Géza, az Északmagyarországi Regionális Vízművek vezérigazgatója.

A fejlett víztisztító technológia, mint például a Lázbérci vagy a Szilvásváradi Vízművünkbe telepített ultraszűrő membránok alkalmazása során, a nyersvízhez történő koagulálószer adagolása után, a fázisszétválasztás egy membránfelületen megy végbe, mely a membrán résméreténél nagyobb részecskéket (a kolloidokat, baktériumokat, algákat) visszatartja. Így a meleg hatására a vízkészlet összetételében jelentkező kedvezőtlen változásokat a fogyasztók nem tapasztalják, mivel a membrántechnológia tisztítási szintje és megbízhatósága olyan, amelyet hagyományos tisztítással (derítés, homokszűrés) nem lehet elérni. Ráadásul a folyamat csökkentett vegyszerfelhasználást igényel. – tette hozzá Molnár Attila, a víziközmű-szolgáltató cég műszaki igazgatója.

A három megyére kiterjedő szolgáltatási területünkön a biztonságos szolgáltatást, a vízkészletek és a fogyasztások térbeli, valamint időbeni eltérése közötti egyensúly megteremtését a mesterségesen kialakított Hasznosi, Csórréti, Köszörű-völgyi, Komra-völgyi, Rakacai, Lázbérci Víztározók, illetve a 9 regionális vízmű rendszerünk összekapcsolódása teszi lehetővé. Mindezek mellett akkreditált laboratóriumunkban kémiai, biológiai, mikrobiológiai vizsgálatokkal rendszeresen ellenőrizzük a szolgáltatott víz minőségét. A vízművek szakemberei mindent megtesznek azért, hogy az aszályos időszak negatív hatásait ne érzékeljék a háztartások, ezzel együtt azt tanácsoljuk a fogyasztóknak, hogy fokozottan ügyeljenek az ivóvíz tudatos felhasználására. – összegezte Ritter Géza vezérigazgató.

ÉM-BGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában