Helyi közélet

2012.09.30. 14:39

Arcok a megyéből - Amerikát is meghódította a tiszaújvárorsi diák kémikus

Tiszaújváros - A cambridge-i egyetem egyik professzora felfigyelt Petire, s felvetette a kérdést, lenne-e kedve náluk tanulni…

Tiszaújváros - A cambridge-i egyetem egyik professzora felfigyelt Petire, s felvetette a kérdést, lenne-e kedve náluk tanulni…Nemrég ünnepélyes keretek között köszöntötték a tiszaújvárosi polgármesteri hivatalban a város vezetői Bolgár Pétert, a helyi középiskola egyik diákját. Bráz György polgármester és dr. Fülöp György alpolgármester abból az alkalomból fejezte ki gratulációját és elismerését az Eötvös József Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium 12.H osztályos tanulójának, hogy versenyeredményeivel ismét azt bizonyította, korosztályában az ország legjobb, és a világ egyik legjobb kémikusa. Peti érdeklődését már hetedikben, az első kémia órán felkeltette ez az izgalmas tantárgy. A tanára, Kissné Ignáth Tünde által bemutatott kísérletek egy sor kérdést elindítottak benne, és mindegyikre, lehetőleg azonnal választ szeretett volna kapni. Szabadidejében, szakköri foglalkozásokon, különórákon egyre többet foglalkozott a kémiával, szinte észrevétlenül köteleződött el e tantárgy iránt. A tanulmányi versenyek megyei fordulóin való sikeres szereplés csak fokozta Peti elszántságát.

Az első OKTV-n (Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny, a magyar közoktatás legrangosabb versenye) való eredményes részvételhez meg kellett tanulnia felsőbb évfolyamok anyagát is. Kilencedikesként már elsajátította a gimnáziumi tananyagot kémiából, tavaly az OKTV országos döntőjének első helyezettje lett. A tudásból és sikerekből sosem lehet elég – Bolgár Péter vágya az lett, hogy nemzetközi versenyeken is megmérettethesse magát. Tizedikes volt, amikor Prágából aranyéremmel tért haza, az elmúlt tanévben a Kazahsztánban megrendezett Mengyelejev diákolimpián ezüstérmet szerzett, de már izgatottan készülődött a világ legrangosabb diákolimpiájára, melyet idén Washingtonban rendeztek meg, 73 ország 265 diákjának részvételével. A versenyen négy magyar középiskolás vehetett részt. Az addigi versenyeredmények alapján harminc diákot hívtak egy válogatóra, közülük az ELTE tanárai egy kéthetes felkészítőn választották ki a legjobb négyet. Két hét alatt megtanulták az egyetemi tananyag koncentrált változatát, és folyamatos visszajelzést adtak megszerzett tudásukról – Peti abszolút elsőként lett tagja a magyar csapatnak. Július végén aztán felkerekedett a csapat, hogy meghódítsa Amerikát.

A verseny köré szervezett rengeteg program közül Petinek talán a NASA központba tett látogatás volt a legnagyobb élmény, de a koronát az utolsó napon tették fel az eseményekre: Bolgár Péter, s a magyar csapat minden tagja ezüstérmes lett! - A diákolimpia nem csapatverseny, mindenki az egyéni eredményei alapján kaphat minősítést – fűzött hozzá némi magyarázatot a díjazott. – Nagy öröm, hogy mindannyian elnyertük az ezüstérmet, a megyéből ketten is, hiszen a felsőzsolcai Zwillinger Márton szintén tagja volt a csapatnak. A kérdésemre, hogy milyen új célokat lehet még kitűzni ekkora sikerek után, Peti mosolyog. Természetesen a jövőre megrendezendő diákolimpián való minél eredményesebb szereplést, kiváló eredményeket az érettségin, az angol nyelvtudás folyamatos tökéletesítését. Nagy szükség lehet rá, Washingtonban ugyanis a cambridge-i egyetem egyik professzora felfigyelt Petire, s felvetette a kérdést, lenne-e kedve náluk tanulni… Ha a kiemelkedő tehetség kitartó szorgalommal párosul, s egy támogató család is áll a háttérben, semmi sem lehetetlen.

ÉM 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában