Helyi közélet

2012.09.04. 10:06

Ahány iskola, annyiféle egyenruhát viselnek

Miskolc, Putnok, Szerencs - Az ünnepi – van ahol a hétköznapi – alkalmakra egyenruhába öltöznek a tanulók.

Miskolc, Putnok, Szerencs - Az ünnepi – van ahol a hétköznapi – alkalmakra egyenruhába öltöznek a tanulók.

Többször írtunk már lapunkban a tanévkezdés nem kis anyagi vonzatáról, a füzetek, könyvek, iskolaszerek jelentősen megterhelik a családi költségvetést. A legtöbb iskolában ezeken túlmenően az egységes megjelenés érdekében az ünnepi – van ahol a hétköznapi – alkalmakra egyenruhába öltöznek a tanulók. Ezek formáiról, költségeiről igyekeztünk tájékozódni a megye néhány középiskolájában.

A miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban – a megkérdezett iskolák legtöbbjére jellemzően – ünnepi alkalmakkor a lányok sötét szoknyát és fehér blúzt viselnek, a fiúknak sötét öltöny a viselet. Egyedivé az emblémás sál, illetve nyakkendő teszi öltözéküket, mely mintegy 1200 forintba kerül.

A Zrínyi Ilona Gimnáziumban formaruhába öltöznek a diáklányok, matrózblúzt öltenek hozzá – ez 7000 forintnyi kiadást jelent –, a fiúk sötét öltönyben köszöntik az ünnepi alkalmakat – tudtuk meg Pásti Lajos iskolatitkártól.

Hétköznap is egyenpóló

A Fráter György Katolikus Gimnáziumban sötétkék egyenruha – esetleg nadrággal – járja, a lányoknak fehér gallérral szintén 7000 forint körüli bekerülési költséggel, a fiúk sötét öltönyben, emblémás nyakkendővel jelennek meg. Náluk az iskolaköpenyt egyenpóló váltotta fel – választható színekben – mely további 2500 forint kiadást jelent.

A putnoki Serényi Béla Gimnáziumban a sötét szoknya és fehér blúz, valamint sötét öltöny jelenti az ünnepi viseletet, egyforma sál, illetve nyakkendő kiegészítéssel, darabonként mintegy 800 forintért.

A szerencsi Bocskai István Gimnáziumban is a sötétszoknya – matrózblúzos viselet mellett döntöttek a lányok esetében, a fiúknál sötét öltöny járja, mely mellé bocskais sál, illetve nyakkendő dukál, körülbelül 1500 forintos bekerülési áron.

ÉM-PGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában