Helyi közélet

2012.09.01. 19:58

A századik évnyitó az Andrássyban

Miskolc - Centenáriumi tanév kezdődött a miskolci Andrássy Gyula Szakközépiskolában.

Miskolc - Centenáriumi tanév kezdődött a miskolci Andrássy Gyula Szakközépiskolában.- Ugyanolyan felvételi eljárás során kerültem a Bosch-osztályba, mint a többiek, csak éppen nekem sikerült jobb eredményeket elérnem - mondta a szombati tanévnyitót követően az elsős Greczi László.

- Ha a Bosch tovább is támogatná a tanulmányaimat, jelentkeznék felsőfokú képzésre is, hiszen a Miskolci Egyetemen is van Bosch-tanszék. Az édesanyám két éve meghalt, nagyon sokat dolgozott értem, s én szeretném bizonyítani, hogy nem hiábavaló volt az áldozata. Másrészt úgy gondolom: a gépészeté a jövő, a Bosch pedig, azon belül is megalapozott karriert ígér - jelentette ki László, aki szeptemberben az angol középfokút szeretné letenni, aztán „ráfekszik” a németre.

Hasonlóan gondolkodik e szakmáról a már végzős Kerékjártó Bence is:

- Engem a nyílt napon fogott meg ez az iskola, s természetes volt számomra, hogy gépésznek jelentkezem, mert imádom magát a szerelést. Választhattam volna például az informatikát is, de arról nem gondolom, hogy életem végéig tudnám csinálni. Szerencsésnek tartom azokat, akik a Bosch-osztályokba járhatnak, mert a gyakorlatias képzés nagyon fontos: a gépészetet nem lehet a könyv fölött megtanulni.

Bence is tovább szándékozik tanulni, előbb technikusnak, aztán pedig mérnöknek. Úgy véli, addig sok minden alakulhat, s szívesebben venné, ha helyben találna biztos álláslehetőséget.

Az Andrássy Gyula Szakközépiskola centenáriumi tanévnyitó ünnepségén, amely egyben a Miskolc szakképzési

évnyitója is volt, Kovács János igazgató bejelentette: a jeles évforduló több szempontból is kiemelésre érdemes. Azon túlmenően, hogy két Bosch-osztály is indul, a céggel tavaly megkötött szerződés értelmében, továbbá az önkormányzatnak köszönhetően felújíthatták az 50-es években épült mosdókat is, továbbá hamarosan felújítják az utoljára 77-ben renovált homlokzatot. Kiemelte: az elmúlt 70 évben ez az első tanévnyitó, amelyet a város vezetője megtisztel a jelenlétével.

Kriza Ákos polgármester méltatta az intézmény múltját, amelyet mint fogalmazott, a jó értelemben vett konzervativizmus mellett a folyamatos innováció jellemez. Ez utóbbira jó példa a Bosch-sal történő együttműködés.

A Miskolcon 2001 óta jelen lévő cég gazdasági igazgatója, Uwe Mang szólt arról, hogy a szerződéssel, s az annak nyomán megvalósuló, a cég igényeinek megfelelő szakember képzéssel a térség versenyképességének növeléséhez is hozzájárulnak. Kijelentette: valódi karrierlehetőséget kínálnak, de a fiatalokon múlik, ki miként él vele.

A megnyitó után (amelyen több fiatal is rosszul lett, mintegy igazolva: nem ok nélkül vezették be e tanévtől a mindennapos testnevelést) a sajtó képviselőinek bemutatták a „Bosch-tantermet” és az új tanirodát is. Ismertették a centenáriumi rendezvénysorozat programját is, amelynek első rendezvénye október 13-án Művészetek Házában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában